Премиерът акад. Николай Денков смята, че на България ѝ е

...
Премиерът акад. Николай Денков смята, че на България ѝ е
Коментари Харесай

„Трябва ни още малко време“: България може да поиска извънреден доклад за еврозоната

Премиерът акад. Николай Денков счита, че на България ѝ е нужно „ още малко време “, с цел да отговори на критерия инфлация за влизане в еврозоната. Това изясни той, отговаряйки на въпрос на Economic.bg по време на рубриката „ Властта приказва намерено “ на Министерски съвет.

Екипът на Economic.bg изиска информация във връзка с така наречен конвергентен отчет на Европейската централна банка и Европейската комисия, който се изготвя на всеки две години, с цел да оцени готовността на страните без евро за влизането им във валутния съюз. Той би трябвало да покаже до каква степен страните дават отговор на Маастрихтските критерии. Към момента България не дава отговор на един от тях, а точно ценовата непоклатимост, или с други думи – инфлацията.

Ние сме отличници по 3 от 4 индикатора, които имат значение – дълг, курс на лв. към еврото, недостиг. Единственият индикатор с проблем е инфлацията, която е обвързвана с външни аргументи “, разяснява акад. Денков.

По принцип отчетът се разгласява през юни, като поради европейските избори тогава се разисква вид той да бъде оповестен по-късно, а по този начин да бъде обсъждан и по-късен интервал, което е в интерес на България, която с всеки минал месец забавя инфлацията си.

Този отчет е значим, тъй като той ще съпостави инфлацията на България със страните с най-ниска инфлация в еврозоната. Трябва ни още малко време, с цел да осъществим и този аршин “, разяснява министър председателят.

Досега сходен ексклузивен отчет е желан единствено веднъж – през 2006 година

Ако пък се резервира традицията и отчетът бъде оповестен през юни, при положение, че България не дава отговор на критериите, страната може да изиска ексклузивен отчет наесен, като задачата е до тогава българската инфлация да се приближи оптимално до тази в еврозоната.
Външен министър до дъно
Денков не се отхвърля от желанието си да стане външен министър след ротацията на държавното управление. Според подписаната управническа стратегия от ГЕРБ и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ през юли при ротацията акад. Денков следваше да се трансформира да стане вицепремиер и учебен министър, който сектор управляваше и преди.

демонстрира, че той е надълбоко академична персона, поради която той на няколко пъти бе заместник-министър на образованието при ГЕРБ, както и длъжностен учебен министър в кабинети на президента Румен Радев. В последните седмици обаче той и неговата политическа мощ упорстват акад. Денков да стане външен министър след ротацията.

На въпрос на Economic.bg за какво министър председателят държи на тази смяна, макар че категорично е записано друго в управническата стратегия на съдружните сътрудници, той се аргументира, че по този начин щяло да бъде най-лесно да се реализира ротацията.

Краткият отговор е, тъй като по този начин най-лесно може да се направи ротацията. Сменяме си местата с госпожа Габриел и след 9 месеца още веднъж връщаме назад обстановката, която е в този момент. Без да има потребност от спомагателни промени “, разяснява министър председателят.

Той в резюме разяснява и тематиката с регулаторите, чиито управления са с изминал мандат. Акад. Денков уточни, че още не е приключен диалогът сред партийните водачи за това какви да бъдат разпоредбите, по които да бъдат избирани новите шефове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР