Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността

...
Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от възможността
Коментари Харесай

Момчил Неков: Трябва да защитим традиционните български продукти

Премахването на националните регистрации ще лиши българските производители от опцията да употребяват системата за интернационална регистрация, основана с Лисабонската конвенция за протекция на наименованията за генезис. Това сподели пред Българска национална телевизия евродепутатът Момчил Неков. Трябва тези хранителни артикули да отпаднат от Лисабонската конвенция и да бъдат предпазени по европейската скица за качество на селскостопанските артикули.

Момчил Неков - евродепутат от ПЕС: Вариантите са три: от 25-и януари Европейска комисия е споделила, че тя е дала опция на България от 2007 година, нищо не сме създали по въпроса и от 25-и януари тя е споделила, че ще наложи наказания, в случай че действително ние не ги премахнем от този указател. А премахнем ли от регистъра за Лисабонската конвенция значи, че продуктите ни към този момент не са предпазени и да вземем за пример гърците могат да подадат заявление за сходен артикул и всяка страна - членка е длъжна да следи дали няма имитиращи артикули и ние в случай че желаеме след това да подадем заявление за българско кисело мляко, гърците могат да ни кажат: " не ".
Втората опция е да продължим да ги пазиме, само че да плащаме санкции сред 15 и 40 хиляди евро дневно, изясни Неков.

Момчил Неков - евродепутат от ПЕС: Изпратил съм питане по какъв начин се пресмятат тези санкции. Третия вид е да си защитим продуктите. Производителите би трябвало да подадат заявление към Минна замеделието. Държавата може да направи осведомителна акция, тъй като страната би трябвало да заплаща санкциите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР