Преливаща от аромати на плодове и зеленчуци, есента е сезонът

...
Преливаща от аромати на плодове и зеленчуци, есента е сезонът
Коментари Харесай

Забраненият плод: Тайната история на смокинята

Преливаща от аромати на плодове и зеленчуци, есента е сезонът на смокините. Сладки и вкусни, неповторимият им аромат ги прави идеални за десерт, сладко или даже сурови. Пълни с витамини и минерали, потребни са даже и листата на смокините. Но знаем ли всичко за тях?

Смокинята е единственият европейски член на едно тропическо семейство, наречено Ficus, включващо повече от 600 типа. Тъй като се култивира от хилядолетия в европейския басейн, тя е част от доста разкази и легенди.

Един от тях е обвързван с Одисей. За да избяга от страшното морско страшилище Харибда, той се опира на една смокиня. Плутарх пък оповестява, че смокинята омекотява кожата. А, и под какво дърво мислите, че Ремус и Ромул, създателите на Рим, са сучели от тяхната вълчица? Под смокиня, несъмнено!

И преди да се разходим в Райската градина, където също има своето място, дано отбележим, че също както ягодата, смокинята се популяризира по вегетативен път. Тя има розови цветя и плодове с хрущящи сред зъбите зърна. Те обаче в никакъв случай не съумяват да паднат, по тази причина и се разчита на помощта на микроскопични инсекти, с цел да обезпечат размножаването им.

 Дървото на смокинята

Макар и боготворена през днешния ден, смокинята има мрачно минало, дълго време тя е посочена с пръст от Църквата. Причината се корени още в първите дни от основаването на света. В Райската си градина Адам и Ева са имали неблагоразумието да отхапят от ябълката, неразрешена им от Бога, и внезапно прозрели, че са голи. Тогава непослушните ни предшественици прибегнали точно до смокинята.

В Битие 3, стих 7 на Стария завет написа: Тогава очите на двамата се отвориха и схванаха, че са голи. Затова те си съшиха смокинови листа и си направиха препасници.

Оттам насетне смокинята се трансформира в сексуален знак, който бързо ѝ печели неприятна популярност и тя става плод, апетитен с пръст от църквата.

Ето и няколко обстоятелството за смокините, които може да не знаете:

 Забраненият плод: Тайната история на смокинята

Смокините са едни от най-сладките плодове - съдържат към 55% натурална захар.

Те имат славата на най-нетрайните плодове. Дори и в ледник могат да устоят едвам ден-два, преди да се скапват.

Те имат голям брой потребни свойства, които се дължат на състава им. Съдържат високо количество калций, който оказва помощ против висок холестерол. Освен това са богати на желязо и манган, които ги вършат натурален лек против анемия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР