Прекратяването на дерогацията за внос на руски петрол ще се

...
Прекратяването на дерогацията за внос на руски петрол ще се
Коментари Харесай

Лукойл Нефтохим трябва да спре да ползва руски петрол до една година

Прекратяването на дерогацията за импорт на съветски нефт ще се отсрочи с една година, като до 1 октомври 2024 година рафинерията в Бургас би трябвало да премине гладко към преработката на неруски нефт. Това гласоподаваха депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, които одобриха на второ четене промени в Закона по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

На първо четене текстът предвиждаше " Лукойл Нефтохим Бургас " да премине към неруска суровина в границите на 30 дни след приемането на закона. Законопроектът беше импортиран от Бойко Борисов, Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски, Делян Добрев, Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и Ивайло Мирчев. С него страната се отхвърляше от дерогацията, дадена и от Европейската комисия да внася съветски нефт до края на 2024 година

Новият вид с плавния преход наподобява по-възможен и крие по-малко опасности от внезапни скокове в цени и краткотрайни дефецити на горива в страната. Видимо от гласуването стъпаловидният отвод е координиран и удовлетворява ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Докато вниманието е ориентирано към дерогацията, корекциите сред първо и второ четене плануват ремонти и в други закони като Закона за запасите от петрол и нефтопродукти. Те плануват да отпадне опцията да се съхраняват горива в чужбина. Опцията бе въведена преди години, с цел да подтиква конкуренцията на пазара на хранилища, където " Лукойл " има преобладаващо състояние. Предложения на Цонев в 6 без 10 Управляващите излязоха с две оферти сред първо и второ четене. Едното - подписано от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски, а второто от Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
Реклама
Йордан Цонев осведоми комисията за какво има направени дублиращи се оферти. " Текстовете на предложенията ги работиха министерство на финансите и министерство на стопанската система... И в действителност първият вид, който подписаха народните представители Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски, беше някъде към 16 часа. След което обаче пристигна втори вид, към този момент допълнен с всички неща, които оторизираните министерства от Министерски съвет са изработили и тогава нямаше кой да ги подпише с изключение на аз в шест без 10. Така вторият вид, който аз съм подписал, е цялостният вид на предложенията ", изясни ръководителят на бюджетната комисия.

" Управляващите оферират два разнообразни текста единят в пет часа другият в шест без 20 секунди. Тука става дума за милиарди обороти и за цялостен бранш. Предупредихме през цялото време, че по този начин не се прави стопанска система. Наистина второто предложение е по-близо до здравия разсъдък. В умозаключение, веселя се, че има заплаха здравият разсъдък да надделее ", съобщи Румен Гечев от Българска социалистическа партия. На четири стъпки Поетапното прекосяване към неруски нефт планува до края на тази година рафинерията може да употребява в производството не повече от 80% съветски нефт, до 31 март 2024 година - не повече от 75%, до края на юни - до 50%, и до 30 септември - до 25%. Същевременно оборотът от създадените горива не би трябвало да е по-нисък от междинния за последните пет завършили финансови години. Това надали ще е проблем, тъй като през множеството от това време рафинерията работеше на ишлеме и няма великански доходи.

По време на съвещанието на комисията министърът на стопанската система Богдан Богданов съобщи, че " реалистичният период за поетапното прекосяване към нефт с неруски е към 12 месеца ", както и че при по- къси периоди има риск от доста покачване на цените на горивата, далавера и дефицит на горива.

По време на съвещанието стана и ясно, че анализите на производителя са посочили, че най-подходящият петрол, който да замести съветския, е казахстанския петрол, само че казахстанският производител не подсигурява ритмични доставки за идната година. Прехвърлянето на данъчните облаги Министерство на финансите вкарва две оферти по линия на облагането на облагите, които в този момент остават в трейдъра на " Лукойл " Litasco. Едното е вносът на недопечен петрол с генезис от Русия и износът на нефтопродукти, създадени от недопечен петрол с генезис от Русия да се реализира единствено от локални лица за данъчни цели или задгранични лица, които реализират стопанска активност в Република България посредством място на стопанска активност. Продажната цена, по която лицата купуват суровия петрол с генезис от Русия и внасят на територията на страната, не може да бъде по-ниска от Platts за суровия петрол.
Реклама
Предлагат се и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане по отношение на краткотрайната солидарна вноска, като ставката пораства от 33% на 50% и се вкарва обвързване за месечни предплатени вноски, като за месеците октомври и ноември 2023 година данъчно задължените лица (бел.авт. - разбирай рафинерията) са задължени за предплатени вноски в период до 30-то число на съответния месец, избрани по формула.

От министерство на финансите разясниха, че през тази година " Лукойл " е внесъл една предплатена вноска налог облага от 89 млн. лева в края на март, а до края на ноември се чака да бъдат импортирани още 270 млн. лева И апропо и запасите Промените плануват и корекции в Закона за запасите от петрол и нефтопродукти съхраняването на запасите да се реализира единствено на територията на страната. В период от 12 месеца от влизането на закона в действие всички лица, които съхраняват ресурси отвън територията на страната би трябвало да приведат активността си в сходство със закона.

В препоръчаните текстове от Йордан Цонев се плануват и в детайли написани периоди. Запасите съхранявани с други страни - членки на Европейския съюз не могат да бъдат по-големи от 50% от общото количество към 31 декември 2023 година 25% към 31 март 2024 година и към 30 юни 2024 година би трябвало да се съхраняват напълно на територията на България.
Свързани публикации По-висока международна цена на петрола ще помогне на Русия да финансира войната 24 септември 2023, 06:05 Какво значат цени на петрола от 100 $ за световната стопанска система 21 септември 2023, 06:29
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР