Прекомерният риболов е поразил популациите на някои акули и акулоподобни

...
Прекомерният риболов е поразил популациите на някои акули и акулоподобни
Коментари Харесай

Над 70% от акулите по света са изчезнали

Прекомерният лов на риба е поразил популациите на някои акули и акулоподобни с повече от 70% през последния половин век, оставяйки " зееща, възходяща дупка " в океанския живот, сочи ново изследване.
Десетилетни данни показватвариращи от акули чукове до акулоподобни от типа морски демон. Сред най-силно засегнатите е океанската бяла акула - мощна акула, постоянно описвана като изключително рискова за индивида, която в този момент е на ръба на изгубването заради човешката активност. Ловувани поради перките си, океанските бели акули са жертва на безразборните техники за лов на риба. Глобалната им популация е намаляла с 98% през последните 60 години.
" Това е по-лош спад от тези в множеството огромни популации на сухоземни бозайници и това е също толкоз неприятно, колкото намаляването на сините китове ", сподели Ник Дълви, професор в Катедрата по биологични науки на университета Саймън Фрейзър, пред Агенция Франс Прес.
Дълви и екип от учени прекарват години в събиране и разбор на информация от научни проучвания и данни за риболова, с цел да изградят картина на световното положение на 31 типа акули и акулоподобни. Те разкрили, че три четвърти от изследваните типове в този момент са толкоз изчерпани, че са застрашени от изгубване.
" Знаехме, че, само че тази информация идва от разнообразни изследвания и отчети, тъй че беше мъчно да изградим визия за световната обстановка ", сподели водещият създател на проучването Нейтън Пакуро пред Агенция Франс Прес.
„ Ние записваме стръмни спадове и бързо възходящ риск от изгубване на най-широко публикуваните типове в най-големите и най-отдалечени местообитания на земята, за които постоянно се допуска, че са предпазени от човешко въздействие “, добави Пакуро, постдокторант в Катедрата по биологични науки.
 Създадоха материал за хидрокостюми против ухапвания от акули Създадоха материал за хидрокостюми против ухапвания от акули
Учените сътвориха нови материали за хидрокостюми, които обезпечават по-добра отбрана против зъбите на акула, понижават тежестта на раните...
Проучването, оповестено в списание " Nature ", показва с пръст несъразмерния лов на риба и слабата отбрана и приканва за по-строги ограничавания и по-добро използване на съществуващите правила. Изследователите означават, че типовете могат да се възстановят, когато се положат старания за опазването им, тъй че загубите не постоянно са необратими.
Изследването се концентрира върху океанските акули и акулоподобни, типове,.
" Данните разкриха зееща, възходяща дупка в океанския живот ", сподели Пакуро.
За 18 типа, за които има повече данни, откривателите стигнаха до заключението, че популациите в международен мащаб са намалели с над 70% от 1970 година насам. Дълви сподели, че цифрата евентуално ще бъде сходна или даже по-лоша за другите океански акули и акулоподобни, само че пропуските в данните затрудняват окончателните изводи.
Резултатите са шокиращи даже за специалистите, сподели Пакуро.
 В Перу откриха остатъци, които може да са на прародителя на акулите В Перу откриха остатъци, които може да са на прародителя на акулите
Студенти от университета на град Пуно, в южната част на Перу, откриха по време на образователни разкопки скелет на праисторическо животно, кое...
Установено е, че три акули са сериозно застрашени, като популациите им понижават с повече от 80% - океанската бяла акула, оребрената акула чук и огромната акула чук.
Акулите и акулоподобните са изключително уязвими от срив в популацията, тъй като порастват постепенно и се развъждат относително рядко.
Регионалните органи, които ръководят интернационалния лов на риба, " на акулите ", сподели Пакуро. " Проактивните ограничения могат да предотвратят колапса на популацията. И ние знаем, че те работят ", добави той, акцентирайки възобновяване на огромните бели акули в Съединени американски щати след нови разпореждания.
Дълви сподели, че елементарните жители също би трябвало да играят роля, като притискат държавните управления да изпълнят своите национални и интернационалните задължения.
„ Където можете, призовавайте държавното управление да се грижи за акулите “, сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР