Преките чужди инвестиции в страната от януари до август 2021

...
Преките чужди инвестиции в страната от януари до август 2021
Коментари Харесай

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

Преките непознати вложения в страната от януари до август 2021 година възлизат на 797,1 млн. евро, като понижават с 1,23 милиарда евро, което е с 60,7% по отношение на същия интервал на предходната година, оповестиха от Българска народна банка. Само през август непознатите вложения са 165,6 млн. евро при 288,2 млн. евро година по-рано.

Привлеченият дялов капитал (вноски на задгранични компании в капитала на български компании и заплащания по покупко-продажби с имоти) е негативен и възлиза на минус 8,8 млн. евро за интервала януари-август. Това демонстрира, че задгранични компании продават бизнеса си на български компании и изтеглят капиталите си от страната. Привлеченият дялов капитал е по-малък с 224 млн. евро по отношение на същия интервал на 2020 година, когато е бил е в размер на 215,2 млн. евро.

Нетните вложения на задгранични жители и компании в недвижими парцели са негативни в размер на минус 3,7 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това значи, че чужденци продават парцелите си в България. През същия интервал на предходната година отново имаше отлив на инвестиции в парцели, само че изтеглените средства бяха единствено 0,1 млн. лева Реинвестираната облага от задгранични компании в притежавани от тях български сдружения възлиза на 1,1 милиарда евро за интервала от януари до август. За същия интервал на предходната година реинвестираната облага е 742,1 млн. Оказва се, че точно на облагата, оставена в български сдружения от задграничните притежатели, се дължи съществуването на непознати вложения в страната.

Промяната на чистите отговорности сред сдруженията с задгранично присъединяване и техните притежатели в чужбина е негативна и възлиза на 294,4 млн. евро за първите осем месеца на годината. Това значи, съгласно специалисти, че българските сдружения са върнали повече заеми на притежателите им зад границата, в сравнение с са получените от тях заеми. Миналата година обстановката беше друга, като от януари до август отговорностите на български компании към непознатите вложители бяха нарастнали с над 1 милиарда евро.

От оповестената на уеб страницата на Българска народна банка статистика излиза наяве, че най-големите чисти позитивни потоци по директни вложения идват от Люксембург, Нидерландия и Германия. От тези три страни в България са постъпили надлежно 472,7 млн. евро, 296,7 млн. евро и 123,2 млн. евро до края на август тази година. Най-големите чисти негативни потоци пък са към Чехия и Швейцария, където сумите са надлежно 238,4 млн. евро и 159,8 млн. евро.

Според специалисти би трябвало да се направи разлика сред вложения и пари, постъпили от българските емигранти в чужбина. В първия случай средствата се влагат в капитал като здания, машини и прочие Реално това са суми от интернационалните компании и спадът в техния размер може да се изясни с редица аргументи - понижен интерес към инвестиция, стесняване на разноските за вложения, пандемията и затруднените доставки, както и икономическата конюнктура. Във втория случай пък това са пари, които българите изпращат на своите фамилии, родственици или другари у нас. Данните на централната банка демонстрират, че пандемията засегна и паричните потоци, които българските емигранти образуват при изпращането на пари към свои родственици. За първите седем месеца на годината българите са превели едвам 98 млн. евро или 7 пъти по-малко, заяви БНР, базирайки се на статистиките на Българска народна банка. За съпоставяне, през предкризисната 2019 година българите зад граница са изпратили рекордните над 1 милиарда евро.

Търговското салдо на България за август е негативно в размер на 260,7 млн. евро при недостиг от 160,7 млн. евро за същия месец на предходната година. Това демонстрират предварителните данни на Българска народна банка за платежния баланс. От януари до август комерсиалното салдо е на минус с 1,723 милиарда евро при недостиг от 830,4 млн. евро за същия интервал на предходната година. От централната банка регистрират, че настоящата и финансова сметка е на позитивна територия и възлиза на 436,2 млн. евро при остатък от 142,3 млн. евро за август 2020 година За осем месеца тя е на плюс с 984,2 млн. евро, до момента в който за същия интервал на предходната година имаше остатък от 1,468 милиарда евро. Износът за осемте месеца на 2020 година понижава на годишна база със 7,7%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР