Прекаралите COVID имат 77% по-висок риск от развитие на проблеми

...
Прекаралите COVID имат 77% по-висок риск от развитие на проблеми
Коментари Харесай

Прекаралите COVID - с 50% по-висок риск от исхемичен инсулт и 80% по-висок риск от гърчове

Прекаралите Коронавирус имат 77% по-висок риск от развиване на проблеми с паметта, а по този начин също 50% по-голяма възможност да получат исхемичен инсулт. Това е един от изводите, направени от група американски учени от Медицинския факултет на Вашингтонския университет и техни сътрудници, работещи в здравната система за обслужване на ветераните в Сейнт Луис.

Проучването е траяло една година и резултатите от него са оповестени в списание Nature Medicine. Екипът, управителен от доктор Зияд ал Али от Медицинския факултет на Вашингтонския университет, е потвърдил, че мозъчни и други неврологични разстройства се следят при 7% повече от прекаралите Коронавирус спрямо контролната група ветерани, които в никакъв случай не са били инфектирани с ковид.

Това значи, че почти 6,6 млн. американци са имали мозъчни увреждания, свързани с техните Коронавирус инфекции, акцентират от екипа.

Освен доста по-високия риск от нарушавания на паметта и исхемичен мозъчен инсулт, създателите са открили и други неподходящи трендове.

При прекаралите Коронавирус вероятността от получат гърчове е с 80% по-висока. 43% по-голяма е вероятността от проблеми с психологичното здраве като тревога или меланхолия. 35% по-голяма е вероятността от появяването на главоболие и 42% - на двигателни нарушавания като тремор, спрямо контролните групи.

Хората, които са имали Коронавирус, са изложени и на по-висок риск от мозъчни контузии година по-късно спрямо хората, които в никакъв случай не са били инфектирани с ковид – изобретение, което може да засегне милиони, предизвестяват откривателите. Най-често срещаното нарушаване си остава „ мозъчната мъгла “.  

„ Резултатите демонстрират опустошителните дълготрайни резултати на Коронавирус “, уточни в особено изказване доктор Зияд ал Али.

Той добави, че предходни изследвания са разглеждали по-тясна група от разстройства и са били фокусирани най-вече върху приети в болница пациенти, до момента в който неговото изследване включва както приети в болница, по този начин и нехоспитализирани пациенти и обгръща в наблюденията си 44 неврологични разстройства. Изследователите са безапелационни, че държавните управления и здравните системи би трябвало да разработят проекти за деяние в „ един свят след Коронавирус “.

„ Като се има поради колосалният мащаб на пандемията, посрещането на тези провокации изисква незабавни и координирани световни, национални и районни тактики за реагиране. Засега обаче те липсват “, сподели доктор Ал Али.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР