Прекаленото следене на медии и постоянното напомняне, че Covid-19 е

...
Прекаленото следене на медии и постоянното напомняне, че Covid-19 е
Коментари Харесай

Как да се справим с тревожността от Covid-19?

Прекаленото следене на медии и непрекъснатото увещание, че Covid-19 е тук и може да почука на нашата врата във всеки един миг, ни слага в едно непрекъснато състояние на дискомфорт. Сякаш сме в очакване по кое време и къде ще бъдем покосени от него. Брифингите на всеки няколко часа също способстват за възникването на ужас в популацията и допълват " епидемията " от страха. Той никога не е голословен, тъй като в действителност е елементарно да се изплашите, когато видите появяването на фрапантни промени в досегашния ви метод на живот и се сблъскате с несигурността, подбудена от въпроса: " А в този момент какво ще се случи? Дали животът ще бъде същия като преди? ". В много случаи суматохата и неизвестността от протичащото се биха могли да провокират по-голямо напрежение даже и от самия вирус. 

За мозъка несигурността се равнява на заплаха. Ако мозъкът ви не знае какво се " крие " зад ъгъла, той е в непрекъснат режим на готовност да ви защищити от възможна щета и постоянно нащрек за  " най-лошото ", което може да се случи. Чакането у дома на решение на обстановката сигурно може да ви изнерви още повече, тъй като не знаете по кое време ще бъде открито то и по какъв начин ще излезем от цялата обстановка, в която сме попаднали. В тази връзка още в първия ден на изключителното състояние се появиха доста споделени пространства в обществените мрежи, в които хората споделят по какъв начин прекарват времето си вкъщи, а също по този начин страници и групи, в които всеки, който има нужда може да се обърне за безплатна психо-социална помощ. Една от тези страници е Crisis Suppoart Team LZ, която преди няколко дни разгласява следното известие: 



#ВкъщиЗаедно пък стана много известно онлайн споделено място във фейсбук по време на карантина, което насочва зов към хората в интервал на физическа и обществена изолираност да останат виртуално свързани и да споделят какво ги вълнува по време на него. В групата се споделят всички прекарвания, препоръки от експерти и оферти за това по какъв начин да се забавляваме в домашна конюнктура. 

Междувременно по входовете на доста здания се появиха известия, чиято цел е по-младите да оказват помощ на по-възрастните или на хора, които имат потребност от подпомагане по време на интервала на изолираност за закупуване на хранителни артикули или пък медикаменти. В доста от поставените бележки пишеше: " Не се опасявайте! Ще се оправим дружно! " и " Ако имате потребност да поговорите с някого за всичко, протичащо се, ние сме отсреща! ". Подкрепата, която оказваме един на различен в сходни спешни обстановки, е от голямо значение за спокойствието на всички нас. Когато знаем, че има кой, било то и елементарен човек, без да е експерт по тематиката, да ни помогне, превъзмогването на дните на изолираност е по-леко и ненапрягащо. А какви бележки се появиха по входните порти на постройките, можете да видите в галерията ни. 


 Уплаши ли звездите коронавирусът?
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР