Преговорите за премахването на севернокорейската ядрена и ракетна програми са

...
Преговорите за премахването на севернокорейската ядрена и ракетна програми са
Коментари Харесай

Защо преговорите между Северна Корея и САЩ стигнаха до задънена улица?

Преговорите за премахването на севернокорейската нуклеарна и ракетна стратегии са в застой след неуспеха на срещата на работно ниво с представители на Съединени американски щати, извършена през октомври в Стокхолм.

Севернокорейският водач Ким Чен-ун сложи на Вашингтон период до края на годината да промени позицията си в договарянията. Представители на Съединени американски щати омаловажават този период, определяйки го като " изкуствен ".

В същото време севернокорейският дипломат в Съединени американски щати споделя, че денуклеаризацията към този момент не е на масата за договаряния.
Ето какви са противоречащите си претенции, довели до този застой.

Враждебна политика

Севернокорейски посланик, когато прекъсна договарянията в Стокхолм, упрекна представителите на Съединени американски щати, че се придържат към " остарялата си позиция и отношение ".

Не се знаеше доста какво тъкмо са желали и предложили на тази среща Съединени американски щати и Северна Корея. Но Пхенян настояваше Съединени американски щати да подхващат дейности, сравними с препоръчаното унищожаване на обект за нуклеарни тествания, в това число анулация на смазващите наказания.
На провалилата се среща на високо ниво сред Ким Чен-ун и президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, която се организира през февруари във Виетнам, Северна Корея предложи да отстрани нуклеарния комплекс в Йонбьон против анулация на пет основни резолюции на Организация на обединените нации.

Но американците обявиха, че демонтирането на Йонбьон няма да е задоволително и приканиха Пхенян да съобщи нуклеарните си оръжия и гориво на Съединени американски щати.

Северна Корея беше декларирала, че като първа стъпка към денуклеаризация е премахнала и полигона за изстрелване на ракети в Сохе, само че в неделя обектът беше употребен за тест, който Пхенян дефинира като " доста значим ".

Северна Корея насочи нови апели към Съединени американски щати да прекратят взаимните военни учения с Южна Корея, както и да трансформират " враждебната си политика ", в това число да престанат да подлагат на критика Пхенян за човешките права.

Пълна, проверима, необратима

Представителите на Съединени американски щати дойдоха в Стокхолм, с цел да реализиран " цялостна, проверима и необратима денуклеаризация " на Северна Корея, и упорстваха първата стъпка да бъде мораториум върху оръжейните тествания, съобщи пред Ройтерс дипломатически източник в Сеул, поискал анонимност.

Макар че някои медии оповестиха, че Съединени американски щати са възнамерявали да предложат краткотрайна анулация на глобите върху износа на въглища и текстил, съгласно източника на договарянията в Стокхолм те не са навлезли в детайлностите.

Вашингтон и Сеул са обсъждали разнообразни области, в които глобите могат да бъдат облекчени, като в същото време се резервира опцията за незабавното им наново налагане при потребност. Пример за това е възобновяването на южнокорейските туристически визити в КНДР.
В контрастност с това на срещата в Ханой Северна Корея искаше " систематични гаранции " за анулация на глобите, фокусирайки се върху пет резолюции на Организация на обединените нации, заяви източникът.

Петте резолюции, признати през 2016 и 2017 година, постановат ограничавания най-вече на севернокорейския експорт на минерали и не разрешават финансовите преводи. Очаква се това да лиши Пхенян от най-малкото 1 милиард $ годишно.

" Но без забележителен прогрес по денуклеаризацията американците не могат да поемат риска първо да облекчат глобите, поради че към този момент са дали доста дарове на Ким, в това число срещи на високо ниво ", съобщи източникът.

" Всъщност те имат единствено глобите, с цел да оказват напън върху Северна Корея ".

След като срещата в Стокхолм се провали, американските договарящи се пробваха да насрочат дата за идващия кръг на договарянията, само че севернокорейските представители не демонстрираха податливост към съдействие, съобщи източникът.

Краен период

С приближаването на крайния период (който е краят на годината) Северна Корея усили напрежението, като изстреля десетки ракети и предизвести, че Ким може да поеме по друг път, в случай че дипломацията със Съединени американски щати се провали.

Ким беше " неудовлетворен " от вчерашните мнения на Тръмп, че може да употребява военна мощ против Северна Корея, " в случай че се постанова ", съобщи почитан севернокорейски пълководец, предупреждавайки за " бързи реципрочни дейности ".

Фактът, че Тръмп се бори за преизбиране и следствието за импийчмънт може да са насърчили Ким да надцени въздействието на Северна Корея, сподели дипломатическият източник.

Извършени неотдавна тествания на оръжия провокираха опасения, че Северна Корея може да възобнови нуклеарните опити и тестванията на ракети с огромен обхват, спрени от 2017 година. Според аналитици осъщественото през последния месец тестване на оръжия с по-малък обхват е " увещание " към Тръмп във връзка Деня на благодарността.

" С тестванията Северна Корея лека-полека тества до каква степен може да стигне и американците споделят, че тези проби не са огромен проблем, само че не са и ОК ", съобщи източникът.

" Ако няма прогрес до края на годината, Северна Корея ще би трябвало да направи нещо, може би пробно изстрелване на междуконтинентална балистична ракета. Тогава Съединени американски щати няма да имат избор, с изключение на да отговорят още по-непреклонно и в най-лошия вероятен сюжет е допустимо договарянията да бъдат прекъснати вечно ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР