Преговорите за правителство и структурирането на новата власт, изместиха фокуса

...
Преговорите за правителство и структурирането на новата власт, изместиха фокуса
Коментари Харесай

Партиите в "Демократична България" избират лидери

Преговорите за държавно управление и структурирането на новата власт, изместиха фокуса от вътрешните проблеми в част от партиите в обединението " Демократична България ", провокирани от слабото им изборно показване. През януари и февруари обаче тематиката се връща в дневния им ред. И в трите политически обединения - " Да, България ", Демократи за мощна България (ДСБ) и " Зелено придвижване " предстоят избори за нови водачи и ръководещи органи, разбор и слагане на бъдещи цели. Разговори с представители на партиите обаче демонстрират, че съществени промени в управленията им надали ще има и към този момент публично няма обществено известни кандидатури, които да са конкуренция за лидерските места. Ако има промяна на ръководители, тя ще зависи главно от отдръпването на актуалните.

Предстоящите събрания и решенията им може би ще дадат и ориентир и за бъдещето на обединението сред трите партии - например дали ще вземат участие в този формат и на локалните избори през 2023г.

" Да, България ": без непредвидени изненади

Членовете на " Да, България " ще вземат решение на Националната конференция, която ще се организира на 29 януари . Тогава ще има избор на ръководител на партията, на нов Национален съвет, на надзорен съвет, планувани са и промени в устава.

До 13 януари пък локалните структури би трябвало да изпращат както номинации за Националния съвет, по този начин и за ръководител на партията. Очакванията са, че досегашният водач в оставка Христо Иванов, който е и измежду учредителите на " Да, България ", ще бъде избран отново на поста. Ако въпреки всичко той откаже номинацията, защото съгласно членове на партията имало и такава възможност като негов вероятен правоприемник се показва Надежда Йорданова, която бе определена за министър на правораздаването.

През ноември Иванов бе първият от водачите на партия в " Демократична България ",. В края на седмицата, той популяризира послание по случай пет години от основаването на партията (на 7 януари). В него той напомни, че идеята им остава България и отбелязва, че групировката е парламентарно показана, има двама министри и общински съветници в цялата страна.

Ако кандидатурата на досегашния водач на " Да, България " още веднъж бъде издигната, негов вероятен конкурент би могъл да бъде и общинският консултант от " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС) Методи Лалов, който и на част от членовете на Изпълнителния съвет. Тогава Лалов упрекна управлението на " Да, България " в " недемократичност " и " клиентелистко мислене и цели ". Според партийни членове обаче Лалов няма никакви шансове да бъде определен, а и националната контролна комисия на " Да, България " проверява няколко сигнала против него.

" Зелено придвижване ": с един ръководител по-малко

На 28 януари ще се организира Националната конференция на " Зелено придвижване " . Засега и двамата досегашни водачи на партията - Борислав Сандов и Владислав Панев декларират, че не са взели решение дали ще се кандидатират още веднъж. Очакванията са, че ще се откаже от лидерското място в " Зелено придвижване " по образеца на Зелените в Германия - там двамата досегашни съпредседатели подадоха оставки, когато заеха министерски постове.

Кандидатурата на Владислав Панев също на този стадий не е изцяло сигурна, в обществените мрежи изключително измежду последователите на десните обединения и на зелените, както и остри реакции от представители на другите две партии. Появиха се и апели с претенции за оставката му (макар че той е в оставка от " Зелено придвижване " след резултатите от изборите). В резултат Панев се извини неколкократно и алегорично напусна управлението на парламентарната група на " Демократична България ".

На идния избор на ново управление се гледа и като на ориентир дали партията ще остане част от обединяването " Демократична България ". Официално въпросът не стои на дневен ред, само че измежду някои последователи на " Зелено придвижване " се чуват апели за обособяване и присъединение към мандатоносителя " Продължаваме промяната ". В неофициални мнения, депутати от другите партии, разясняват, че не виждат риск в това, тъй като зелените се считат за най-малкия сътрудник, а от време на време техни представители създавали повече напрежение.

Такива са се появявали сред всички в обединението. След селфито на Панев с Пеевски, реакциите на народен представител от ДСБ депутатските заплати да не се заплащат единствено по банков път, също провокира искри с представители на другите две партии.

ДСБ: Още от същото

Най-старата групировка в " Демократична България " ДСБ дефинира дата за Националната си конференция (тяхното отчетно-изборно събрание) - 2 февруари . Това се разбра от известие на Българска телеграфна агенция, което цитира ръководителя Атанас Атанасов. На съвещание на Изпълнителния съвет на партията, състояло се този уикенд във Враца, е гласувана тази дата.

Агенцията цитира Атанасов, който напомня, че мандатът му като ръководител и този на управлението на партията е изминал още през юли предходната година.

За разлика от водачите на " Да, България " и " Зелено придвижване " че след координиране с Националното управление на партията ще бъде свикано национално заседание на ДСБ за избор на ръководител и национално управление. Тогава членове на партията разясниха, че това не значи нерпеменно, че той си подава оставката, само че мандатът му по този начин или другояче бил изминал. Сред партийци обаче се надигнаха разнообразни рецензии към Атанасов, в това число и че ДСБ се обезличава, изключително откакто при договарянията за сформиране на държавно управление партията не получи нито едно министерско кресло, за разлика от " Да " България ", която има две и " Зелено придвижване " - едно. Обяснението за това решение тогава бе, че ДСБ се е договорила да получи пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове. През предходната седмица бяха назначени.

Претендентите за лидерската позиция към този момент са двама - това е досегашният ръководител на ДСБ Атанас Атанасов и дългогодишният ръководител на партията за регион " Лозенец " Елена Спасова .

, че ще направи партията и хората, които стоят зад нея по-разпознаваеми. Според източници от партията обаче тя не е сериозен кандидат за поста, защото нямала въздействие даже в локалната конструкция.

Пред " Дневник " ерводепутатът Радан Кънев разяснява, че той не би предложил претендент за поста на ДСБ. Според него обаче ДСБ би трябвало да се подсигурява, че партията ще работи за укрепването на " Демократична България " и да бъде натурален коректив против присъединяване на Българска социалистическа партия във властта.

Според Кънев не е значимо кои ще бъдат ръководителите на трите партии в " Демократична България ", " по-важно е обединението да сътвори лични механизми за разискване на решения вътрешно, тъй като предстоят тежки месеци и години, с доста огромна отговорност и доста опасности, които се пораждат от профила на държавното управление ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР