Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на

...
Преговори за осигуряване на прекратяване на огъня и освобождаване на
Коментари Харесай

В Париж започват преговори за прекратяване на огъня в Газа

Преговори за обезпечаване на преустановяване на огъня и освобождение на останалите израелски заложници в Газа би трябвало да се проведат през днешния ден в Париж.

Във Франция са шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, представители на Израел, Египет и Катар. Сделката може да включва това Хамас да освободи повече от 100 заложници в подмяна на преустановяване на военните интервенции на Израел в Ивицата Газа за към два месеца.

9 са към този момент страните, които стопираха финансирането за Агенцията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци. Причината - обвинявания, че нейни членове са взели участие в офанзивата на Хамас против Израел на 7 октомври предходната година.

Новината за чиновници на организацията, взели участие в офанзивата на Хамас беше обявена от консултант на израелския министър председател Бенямин Нетаняху. По думите на Марк Регев учители към Организация на обединените нации са чествали намерено офанзивите на терористите. Една от заложничките на Хамас оповестява след освобождението си, че е държана в къща на чиновник на Агенцията, предава Българска национална телевизия. 

Държавите, които прекратиха финансирането са Съединените щати, Канада, Австралия, Финландия, Германия, Италия, Нидерландия, Швейцария и Англия. Агенцията за палестинските бежанци стартира следствие, а ръководителят й Филипе Лазарини прикани страните, спрели финансирането, да премислят шокиращото си решение. Координаторът по национална сигурност към Белия дом Джон Кърби разгласи, че Вашингтон обмисля допълните промени за Агенцията според от резултата от следствието:

" Тече следствие, тъй че дано бъдем деликатни. Със сигурност наподобява, че има мотив за опасения за дейностите на някои членове на Агенцията за палестинските бежанци, само че това не значи, че е забъркана цялата организация. Те са помагали за спасяването безусловно на хиляди животи в Газа и работата им е значима ", сподели Джон Кърби - координатор по национална сигурност към Белия дом.

Израелският външен министър Израел Кац съобщи, че задачата е след войната да бъде спряна активността на Агенцията за палестинските бежанции в Газа, а генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е шокиран от новината.

" Генералният секретар е ужасяващ от новината и изиска следствие, с цел да се откри дали някой чиновник на Агенцията е взел участие или подпомагал офанзивата на 7-ми октомври ", уточни Стефан Дужарич - представител на генералния секретар на Организация на обединените нации.

Агенцията е основана през 49-та година и е най-голямата към Организация на обединените нации, която оперира в Газа. Осигурява здравни грижи, обучение и филантропична помощ, единствено в Газа тя има 13 хиляди чиновници.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР