Преговарящите за правителство партии обсъждат идеята икономическата активност да се

...
Преговарящите за правителство партии обсъждат идеята икономическата активност да се
Коментари Харесай

Държавните дружества ще си имат министерство

Преговарящите за държавно управление партии разискват концепцията икономическата интензивност да се раздели в две направления като всички държавни сдружения получат министерство, а в настрана да бъдат фондът за нововъведенията, фондът на фондовете, Българската банка за развиване. Това се разбра от изявление на Кирил Петков пред Би Ти Ви. Той стимулира тази своя концепция с това, че до момента в който е бил министър на стопанската система е виждал липса на координирана тактика за стопански напредък. Допълни, че преди да заеме поста е считал, че частният притежател постоянно е по-добър собственик, само че е трансформирал мнението си и счита, че няма значение кой е притежател, а дали е налице положително ръководство.

Отказа да назове обсъждани имена на евентуални министри, с цел да не наруши ангажимента сред партиите първо да се реализира съглашение, след това да се посочи структурата на държавното управление и едвам по-късно да се разискват имена за постовете. На въпрос дали се търси специфичен пост за водача на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова той уточни, че до момента никой по имена не е търсил специфични постове.

Посочи, че откакто се уточнят главните неща всяка партия ще има опция да предложи най-хубавите си специалисти за постовете и също така най-вероятно на министрите ще се даде опция сами да си подберат заместниците, с цел да няма оправдания, че нещо не е свършено, тъй като заместниците са от друга партия. Потвърди, че би се радвал Бойко Рашков да резервира поста в постоянно държавно управление, само че не се разбра от думите ме дали Рашков се е съгласил да бъде номиниран.

Заключи, че никой министър няма да има нищо, а ще има задания за осъществяване и също така, че няма да бъде спирана инспекция на антикорупционната комисия против никого. В друго изявление през вчерашния ден Петково разгласи, че чака за " първа дребна победа " на смяната промяната на закона и управлението на антикорупционната комисия. Днес добави, че значима стъпка е замяна на Инспектората на Висшия правосъден съвет, чиито мандат е изминал, с качествени хора при транспарантни условия, които да ревизират работата на съвета.

На въпрос, обвързван с желанието на " Продължаваме промяната " оптималният застрахователен предел да се увеличи от 3 хиляди на 3450 лева следващата година, което е коефициент на нарастване от 2.3 по отношение на междинната работна заплата Петков изясни, че концепцията е да се заложи тази взаимозависимост на разнообразни индикатори от междинната заплата. Така няма да се постанова всяка година да се разискват разнообразни прагове, разгласи той. Допълни, че този коефициент от 2.3 е по-малък от прилагания в годините обратно до момента по отношение на междинната заплата.

Коефициентът бе препоръчан от Асен Василев при договарянията с другите партии в бранша на финансите. Срещу него остро възрази " Демократична България ", тъй като с това на процедура ще се обезпечи осигурителното задължение за хората с високи заплати, измежду които и ИТ бранша.

Петков разгласи, че, само че уточни, че стопанската система се развива и след 15 година тези 3 хиляди лева ще са нищо, а задачата е всички прагове да се движат съгласно междинната заплата.

На въпрос дали и в Народното събрание би трябвало да се влиза против зелен документ, Петков уточни, че съгласно него би трябвало да е по този начин откакто документа се изисква за посещаване в ресторант. Допълни обаче, че въпросът ще бъде подложен на полемика.

Не можа да отговори по какъв начин ще се заплаща на Делян Пеевски като народен представител, защото той е с блокирани банкови сметки поради глобите по закона " Магнитски ", само че сподели, че е огромна неточност на Движение за права и свободи да номинира " тъкмо този претендент " и то от два изборни региона.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР