Предвижда се да се мият повече улици, както и районите

...
Предвижда се да се мият повече улици, както и районите
Коментари Харесай

Чистенето на София поскъпва до 285 млн. лв. за 2024 г., но такса смет се запазва

Предвижда се да се мият повече улици, както и регионите да имат повече средства за чистотата на междублоковите пространства Ще има нови контейнери за разделно събиране в три столични региона Договорите за зимна поддръжка, сметосъбиране и разчистване на зелената система обаче са подписани по време на предишния мандат и надали ще има промени скоро
План-сметката за миене на улиците, разчистване на междублоковите пространства и събиране на боклука е първият бюджет, който изготвя новата администрация на София. В нея се предлага повишаване по отношение на 2023 година с 19.8% или до 285 млн. лева, като се прибавят повече квартални и основни улици за разчистване, повече средства за поддръжка на междублоковите пространства и опазване на такса боклук за бизнеса и за жителите.

Предвижда се таксата за поддържането на чистотата на териториите за публично прилагане да се понижи от 4.3 промила на 3.8 промила за бизнеса. Цялата план-сметка към този момент е о и новият кмет Васил Терзиев разгласи, че общината ще е отворена за оферти на жители и чака дейното им включване в периода за публично разискване в границите на месец.

На този декор, Георги Георгиев от ГЕРБ разяснява, че се случва тъкмо противоположното. " Тихо и на мрачно София осъмна с бюджет за разчистване за над четвърт милиард лв.. Тихомълком проектобюджетът за почистването на София за 2024 година се е озовал на уеб страницата на Столична община ", разяснява той във фейсбук. Любопитно е, че през декември 2022 година, със противоречиво каква бистрота, (групата на " Патриотите " ), по тази причина през 2023 година продължи да работи план-сметката от 2022 година Георгиев тогава дефинира държанието на съветниците от групата като " безконтролно ".
Реклама Завод за отпадък под лупа
Понеже времето за съставянето на новата план-сметка е било малко - единствено две седмици след встъпването в служба на Терзиев, е нямало по какъв начин да се вършат промени, въпреки че са индетицифирани редица несъответствия, споделят в този момент от новия екип. Те са свързани най-много с работата на завода за отпадък (Столичното дружество за отнасяне на отпадъци), на който ще се прави финансов и механически одит за активността.

" Само за седмица от встъпването си в служба, новият екип вкара промени в първичния вид на предложение, извърши обход на Столичното дружество за отнасяне на отпадъците (СПТО) и изпрати уточняващи въпроси към управлението му.
Завода за отпадък край с. Яна Фотограф: Надежда Чипева
Текущото положение демонстрира, че близо 20 млн. лева от отделените за почистващи действия не са усвоени през актуалната година и стоят в сметката на общината. Идентифицирани са голям брой несъответствия в дейностите и разноските, включени в план-сметката, само че заради късото време на ръководство на новия екип на Общината, те не са нанесени като редакции в оповестения вид ", споделя се в прессъобщението на общината.

, заводът край с. Яна продължава да генерира доста отпадък, който мъчно може да оползотвори.
Реклама

По всичко проличава, че е належащо преосмисляне на модела за ръководство на отпадъците, като част от формулата е да се реши бъдещето на планувания инсинератор за горене на отпадък., като апелира решението на Административен съд - София-град, с което се отменяше екооценката на инсинератора и се изброяваха вреди за здравето на хората.

Иначе любопитната вест във връзка със завода за отпадък край с. Яна е, че върху покривите му ще се построява. Тя ще е с мощ 1809.4 kWp и се чака да доближи продуктивност от над 2100 МWh електрическа енергия на година, което ще обезпечи към 8.5% от общото ползване за потребностите на предприятието, по сметки на общината. Изпълнител е " Билд смарт 7 ", а сумата на контракта е 3.1 млн. лева, излиза наяве от уеб страницата на организацията за публичните поръчки.

Друго любопитно в новата проект сметка е това, че се планува възстановяване на разделното събиране.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР