Предвид важността на храната в китайската култура, не е изненадващо,

...
Предвид важността на храната в китайската култура, не е изненадващо,
Коментари Харесай

Символите на храните за китайската Нова година

Предвид значимостта на храната в китайската просвета, не е изненадващо, че някои китайски ястия играят значима роля в честването на Китайската Нова Година. Късметлийските храни се сервират през двуседмичното новогодишно празнуване, което настава всеки февруари.

Какво дава на избрана храна алегорично значение?

Понякога се основава на външен тип. Например сервирането нацяло пиле по време на двете седмици празници през Китайската Нова Година символизира фамилната връзка. А юфката пък съставлява дълъг живот (едно остаряло поверие споделя, че е неприятен шанс да отрежете нудлите). От предястия, до десерти - тези азиатски предписания се отличават с храни, които се считат за късметлийски в китайската просвета.

Някои храни и гозби са изключително известни по време на честването на Китайската Нова Година, само че можете да се насладите на тях през всичките ѝ 12 месеца. Патицата символизира честност в китайската просвета. Патицата по пекински има дълга история и може да се откри в императорското меню на династията Минг. До средата на 20-и век тя се трансформира в народен знак на Китай. Известна е с тънката си хрупкава кожа и нежно месо.

Свинското в сладко-кисел сос е известно ядене измежду фамилиите, които се надяват на доста внуци, защото думата кисело звучи като думата за внук.

Тортите имат особено място на масата за Китайската Нова Година. Сладостта им символизира богат и сладостен живот, до момента в който пластовете символизират покачващото се обилие за идната година. Кръглата форма значи сливане на фамилията.

На китайски думата риба звучи като остатък. Китайците постоянно желаят да имат остатък в края на годината, тъй като мислят, че в случай че съумеят да спасят нещо в края на годината, те могат да завоюват повече през идната.

Някои избрани плодове се употребяват по време на Китайската Нова Година - мандарини, портокали и помело. Те се избират, защото са кръгли и златисти на цвят и символизират цялост и благосъстояние.

Има доста алегорични китайски ястия, които се сервират по време на Китайската Нова година. Всяко настрана ядене се опиянява в традицията и е омоним за особено предпочитание за идната година, като да вземем за пример да има доста занимания или да направи доста пари.

Храната е крайъгълният камък на тези тържества и тук изброихме главните ястия, които съпътстват Китайската Нова година.

А в случай че желаете да си сготвите нещо небрежно в източен жанр, разгледайте тези предписания за пържени спагети, ориз по китайски или вкусно пиле по китайски.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР