Предварително заложена точка с решение новият завод на „Фолксваген“ да

...
Предварително заложена точка с решение новият завод на „Фолксваген“ да
Коментари Харесай

Скандал в Германия за завода на Фолксваген

Предварително заложена точка с решение новият цех на „ Фолксваген “ да бъде ситуиран в Турция е била отсрочена за разискване от Надзорния съвет на концерна на последното му съвещание в петък. Въпреки мощния напън на акционери от Катар и някои високопоставени членове на Управителния съвет, топ босовете от надзора са поискали още разбори по въпроса и спомагателна информация. Това е петият път, в който Надзорният съвет отсрочва решението, макар че натискът е почнал още напролет на тази година.

Междувременно договарянията на шефовете на „ Фолксваген “ с турския президент Реджеп Тайип Ердоган водят до възходяща вълна от неодобрение в Европейския парламент в Брюксел, където от ден на ден депутати издигат глас „ срещу “ а от това се заформя сериозен скандал.

Говорителят на европейските зелени стартира бърза атака против немския тръст, разпращайки до медиите свое запитване до Европейската комисия по отношение на договорката. Според Райнхард Бютикофер гаранцията за изкупуване на 40 000 автомобила от турската страна и великодушната дотация от 400 милиона евро е несъвместима с европейските правила за държавна помощ, към които Турция би трябвало да се придържа в подмяна на свободния достъп до гигантския европейски пазар.

Турция обаче към момента отхвърля да пригоди личното си законодателство към тези задължения и счита, че може да даде държавната дотация законно. Това нарушаване, комбинирано с трагичното състояние на върховенството на закона, на медийните и демократичните свободи, вършат решението на „ Фолксваген “ извънредно обезпокоително.

Бютикофер приканва Европейската комисия да работи по проблема уверено и да престане с политическото двуличие. Ясно е, че „ Фолксваген “ се пробва да завоюва от нарушение на разпоредбите за държавна помощ и да ощети страни-членки в Евросъюза. Становището е, че компанията е застрашена от нова санкция в размер на помощта – сред 400 млн. и 1 милиарда евро.

Шефът на Зелените хвърля същинска бомба в края на посланието си като нападна персонално някогашния канцлер Герхард Шрьодер, който стои зад турската кандидатура, наричайки го „ прислужник на диктатори и лобист на Кремъл “. Писмото на Бютикофер е подписано от евродепутати от зелените, либералите и ЕНП, в това число българите Андрей Ковачев и Андрей Новаков.

Новината намира място и в авторитетния Berliner Morgenpost, съгласно който желанието на „ Фолксваген “ да строи в Турция е се посреща с необятна политическа съпротива в Брюксел. Депутати на ЕНП, зелените и либералите са декларирали пред репортерите на Morgenpost, че Турция не съблюдава уговорките си по митническия съюз и по този начин нарушава равнопоставеността в конкуренцията с другите европейски страни.

Berliner Morgenpost изнася новината, че евродепутатката от зелените Виола декор Крамон-Таубадел е де факто от Долна Саксония, където е ситуирана централата на автомобилния колос и чийто министър председател има златна акция в надзорния съвет и тя е апелирала точно към надзора да спре договорката.

Според Таубадел разполагането на завода в Турция ще заздрави властническия режим на Ердоган и ще изпрати „ деструктивен сигнал “ към България: „ Фолксваген наподобява не са научили нищо от последните кавги – всеки, който счита, че може да разчита на обещанията на президента Ердоган предвид на нежната и сериозна политическа обстановка в Турция евентуално ще би трябвало да заплати безценен финансов риск за сходна инвестиция “, споделя евродепутатката.

Многократното отсрочване на решението в интерес на Турция демонстрира ясно, че Надзорният съвет не се усеща убеден в дълготрайните изгоди от партньорство с Ердоган, въпреки и краткосрочните плюсове да са ясни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР