Предварителни оценки показват, че най-малко 25 архитектурни паметника в историческия

...
Предварителни оценки показват, че най-малко 25 архитектурни паметника в историческия
Коментари Харесай

Жестоки щети в Одеса! Хора се молят пред разрушена катедрала

Предварителни оценки демонстрират, че минимум 25 архитектурни паметника в историческия център на Одеса, който е под закрилата на ЮНЕСКО, са потърпевши от съветски обстрел в нощта на 23 юли. Това оповестиха от пресслужбата на Одеската регионална военна администрация.

Сред развалените здания има архитектурни монументи от ХІХ и ХХ век. Това са домовете на Чижевич, Папудова, Заблудовски, Гагарин, Януш, Жданова, Расел дел Турко, Масса, Ковалевски, Порро, Машевски, както и имението на Манук Бей и други
-->
Улици, здания и други обекти в централната част на Одеса са под закрилата на ЮНЕСКО от 25 януари 2023 г.  По-специално, това е ансамбълът на Приморски бул., Театралния площад, улиците " Дерибасовска " и  " Гогол ", както и комерсиалното морско пристанище.

Междувременно молебен пред разрушената Преображенска катедрала в Одеса беше отслужен от свещеници на православния храм. На службата по обед се събраха доста енориаши от града.

Още от ранните часове на 23 юни огромен брой одесчани се стекоха до катедралата. За към 2 часа дружно почистиха съвсем цялата територия, както и в самата катедрала, оповестиха от Одеската епархия на страницата си във Facebook.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви в Южна Украйна. Строителството на първичната постройка е стартирано през 1794 година Църквата е осветена през 1808 година. Катедралата е разрушена през 1936 година Възстановена е на същото място при започване на 21 век.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР