Предварителната обработка на месото изисква то да се промие бързо

...
Предварителната обработка на месото изисква то да се промие бързо
Коментари Харесай

Кое месо колко време се пече

Предварителната обработка на месото изисква то да се промие бързо на течаща вода, като парчето би трябвало да е цяло. Ако е нарязано то губи скъпи сокове и понижава хранителната си полезност. Във френската кухня миенето е сменено с бланширане.

След като се измие или се бланшира, месото се подсушава и се почиства от сухожилия и непотребната лой. От мазнината би трябвало да остане пласт към 2—3 мм, който ще попречи на прекомерно бързото изпаряване на сокове и ще резервира сочността на месото.

Месото, което ще се пържи или задушава, би трябвало да се нареже според от ястието. Реже се в посока на мускулните нишки, с цел да не се нарушава целостта на клетките.

За по-вкусно ядене може месото авансово да се маринова в подправки или марината с оцет. Преди задушаване месото би трябвало да се посоли, да се набрашни и леко да се запържи от всички страни.

След това се поставя в подобаващ съд, залива се с мазнината от пърженето и се пече във фурната, като постоянно се полива с образувалия се при готвенето му сос. Ако е належащо се прибавя и вода.

 Кое месо какъв брой време се пече

Може да се разбере по кое време е готово, като се набожда с вилица. Ако тя влиза елементарно и от месото излиза транспарантен и не доста изобилен сок, значи може да се изключи фурната.

Свинското месо се пече приблизително към час и половина за парче от два кг. Ако желаете да го приготвите полусурово, т.е. от него да изтича розов сок, времето за печене е по-малко. За полусурово свинското месо се пече по-малко от час. Когато го прободете и от него изтича сок, значи вашият специалитет полусурово е подготвен.

Месото на домашните птици и дивеча, а също и продуктите, които ще се запичат с него, би трябвало авансово да се сварят, задушат или бланшират.

За телешкото месо е нужно малко повече време, в сравнение с за свинското. Времето му за печене зависи от това по какъв начин сте подготвили месото – неговото авансово сваряване, задушаване или бланширане.

При запичането на месото е значимо да се реализира златиста и хрупкава коричка. Това става на най-високите градуси. Когато коричката е подготвена, температурата се понижава на половина до неговото цялостно подготвяне.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР