Предупреждението от страна на президента на САЩ Джо Байдън за

...
Предупреждението от страна на президента на САЩ Джо Байдън за
Коментари Харесай

Външната търговия принуждава Китай да избере Запада пред Русия

Предупреждението от страна на президента на Съединени американски щати Джо Байдън за вероятните тежки последици от всяка помощ, която Китай би оказал на Русия в експанзията ѝ към Украйна, може да принуди китайския президент Си Дзинпин да избира сред дългогодишните търговски връзки със Запада и възходящото стратегическо партньорство с Москва.

Байдън и Си организираха двучасов диалог в петък предходната седмица, а от Белия дом потвърдиха, че глобите против Пекин са изцяло вероятни, в случай че се открият някакви форми на поддръжка за Москва.

А съдейки от размера на търговията сред Съединени американски щати и Китай, Поднебесната империя има доста за губене, написа Ройтерс.

Въпреки възходящите търговски връзки с Югоизточна Азия и намаляването на зависимостта на китайската стопанска система от експорта през последното десетилетие, ползите на Китай остават мощно свързани със западните демокрации.

Според анализаторите, за Пекин няма стопански смисъл да заема страната на своя политически съдружник Русия, защото Съединените щати и Европейският съюз към момента употребяват повече от една трета от китайския експорт.

„ Относно чистия стопански въпрос, в случай че Китай би трябвало да прави избор сред Русия и всички останали, той би бил изцяло безмислен, тъй като страната е мощно интегрирана със западните стопански системи “, разяснява пред Ройтерс Чад Боун, старши помощник в основания във Вашингтон мозъчен концерн Peterson Institute for International Economics.

Посланикът на Китай в Съединените щати Цин Ган в неделя акцентира околните връзки на Китай с Русия.

„ Китай има обикновено комерсиално, икономическо, финансово и енергийно съдействие с Русия. Това са естествени бизнес връзки сред две суверенни страни, учредени на интернационалните закони, в това число и на разпоредбите на Световната комерсиална организация “, съобщи Цин пред американската телевизия CBS в отговор на въпрос дали Пекин ще даде финансова поддръжка на Москва.

Налагането на необятни стопански наказания на Китай, сходни на тези, които бяха наложени на Русия, би имало извънредно съществени последствия за Съединените щати и за доста други страни, като се има поради, че Китай е втората по величина стопанска система и най-големият експортьор в света.

Китайската стопанска система се усили десетократно до 16 трилиона $ през последните 20 години, а нейната взаимозависимост от търговията с други страни за икономическото ѝ благоденствие понижа.

Китайските жители стават все по-богати, в резултат на което вътрешното ползване и услугите заемат все по-голям дял в китайската стопанска система.

Китай обаче към момента е по-зависим от търговията с към 35% от Брутният вътрешен продукт, в сравнение с Съединени американски щати с 23% или Япония с 31%.

Богатите страни от Г-7, които образуват сърцето на антируския съюз след нашествието в Украйна предишния месец, към момента употребяват повече от една трета от китайския експорт. За съпоставяне, преди близо две десетилетия делът им е бил близо 50%.

Делът на китайския експорт за страните от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, с които Китай неотдавна подписа нови търговски съглашения, се е удвоил до към 15%, изпреварвайки Япония по значимост. Но статистиката за външната търговия на Китай за интервала януари-февруари 2022 година демонстрират, че износът за Европейския съюз е повишен най-вече - с 24%.

Външнотърговският продан на Русия с Китай набъбна, откакто Западът за първи път наложи наказания на Москва в отговор на анексирането на Крим през 2014 година Но износът на Китай за Русия остава сред 1% и 2% през последните 20 години.

Руският импорт от Китай е сходен на този в доста други страни, като електрониката и потребителските артикули, в това число мобилни телефони, компютри, облекло, играчки и обувки, оглавяват листата.

Вносът на Китай от Русия пък е доминиран от петрола. С 27 милиарда $ през 2020 година, суровият нефт и останалите петролни първични материали задминават всички останали детайли на вноса от Русия, в това число мед, дървен материал от иглолистна дървесина, полутечен природен газ, въглища, метали и руди.

Въпреки че Съединените щати не разрешиха съветския импорт на сила, западните наказания не са ориентирани съответно към съветския експорт на нефт и газ. Но рестриктивните мерки, наложени на съветските банки, които не разрешават транзакциите в долари, пречат на Китай да дава комерсиално финансиране за съветските петролни компании.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР