Предупреждение от лекари - новите изисквания за касовите апарати могат

...
Предупреждение от лекари - новите изисквания за касовите апарати могат
Коментари Харесай

Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат права на пациентите

Предупреждение от лекари - новите условия за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите. Позицията е на Българския лекарски съюз и на Сдружението на фамилните лекари. Съсловните организации предизвестяват, че поради условието персоналните лекари да свържат софтуера и касовите си апарати с Национална агенция за приходите, данъчните ще имат достъп до здравните досиета на пациентите.


Софтуерът, с който работят персоналните лекари съдържа информация за прегледите и здравословното положение на пациентите им. За да отговорят на новите условия те би трябвало да свържат стратегиите и касовите си апарати с Национална агенция за приходите.
Д-р Гергана Николова, общопрактикуващ доктор: Ние не сме магазини. Нашата складова наличност това са медицинските досиета на нашите пациенти. И не бихме желали някой да има достъп до здравното досие на пациентите. Д-р Иван Маждаров, ръководител на БЛС: Одиторски профил,който би получил чиновник на Национална агенция за приходите за този програмен продукт му дава опция да види безусловно всички данни. "
От Национална агенция за приходите оповестиха за " По света и у нас ",че не изискват данни за здравословното положение на пациентите и това било обяснено на разработчиците на програмен продукт и съсловните организации. Новите условия обаче може да основат и други проблеми за фамилните лекари и пациентите.

Д-р Иван Маждаров, ръководител на БЛС: Самите лекари няма да могат да се заместват един различен. Няма да могат да работят на няколко кабинета, както сега има персонални лекари, които имат 3-4 села. Ще се постанова да стопират работа, в случай че се скапе касовият уред.
Затова съсловните организации упорстват условието за свързване на софтуера на персоналните лекари с Национална агенция за приходите да отпадне.
Д-р Иван Маждаров, ръководител на БЛС: Не считам,че продажбите при персоналните лекари свързани с потребителската такса, откакто половината от тях са освободени,застрашава фиска на страната.
От Национална агенция за приходите споделиха,че проучват фискалните опасности и спецификите при потреблението на програмен продукт от договорните сътрудници на здравната каса. Обсъждат се и благоприятни условия за смяна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР