Предстоят нови уволнения в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица.

...
Предстоят нови уволнения в ръководствата на регионалните екоинспекции следващата седмица.
Коментари Харесай

Служебният екоминистър подготвя нови уволнения

Предстоят нови уволнения в управленията на районните екоинспекции идната седмица. Това стана ясно от думите на служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова пред Българска национална телевизия. Целта на разбъркванията, съгласно нея, е да се усъвършенства контролната активност.

Карамфилова даде за образец работата на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Маришкия басейн, като посочи, че след първите смени по върховете на инспекциите, към този момент има фрапантно повишаване на броя проверки и на откритите нарушавания, а като разследване от инспекциите някои от огромните горивни съоръжения към този момент са в развой на ремонт.

" За година са били направени 98 инспекции. А единствено за месец и половина ние сме направили към 50 инспекции в Маришкия басейн. За година преди този момент са установени 15 нарушавания, а за месец и половина – 12. Много е значимо първо да си създадем контрола от вътрешната страна, второ - да се пресечен зависимости, в случай че има подозрения, трето – с помощта на рокадите - резултатите са налице ", посочи служебният министър.

Тя описа още, че стотици сектори по речните корита са рискови поради скъсани насипи или други нарушавания и това е установено от проверка на министерството. Проверката на басейновите дирекции е обхванала всички реки, като проблематичните сектори били приоритизирани според от степента на риска, който основават. Проблемите щели да бъдат систематизирани в отчет и предадени на регионалните шефове и на общините.

Карамфилова съобщи също по този начин, че се работи и по затварянето на рисковите сметища. От 8 останали депа, които не дават отговор на европейските правила, към края на септември са затворени 3, а до края на октомври се чака да бъдат рекултивирани още две. Останалите три били в сектори с сложен терен и проблеми в инфраструктурата и най-ранния период за затварянето им е към края на годината.

Според министъра над 3,5 милиарда са планувани по новата Оперативна стратегия " Околна среда ", която беше утвърдена от Еврокомисията предходната седмица. Над 700 млн. от тях ще бъдат отделени за подобряването на качеството на въздуха в 21 общини с най-проблемни индикатори. Освен че ще продължат дейностите по замяна на отоплителните уреди на семействата, е планувано и построяването на местни ТЕЦ-ове.

Други над 1,5 милиарда от парите по програмата са планувани за вложения във ВиК бранша, над 600 млн. - за боклуци и кръгова стопанска система, а 440 млн. - за съоръжение на пожарните служби за битка с горски пожари и наводнения. Предвидени са и средства за подсилване на системата за ранно предизвестие, както и за озеленяване.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР