Предстоящите чествания на важни за Русе и страната събития бяха

...
Предстоящите чествания на важни за Русе и страната събития бяха
Коментари Харесай

Община Русе вече ще отбелязва годишнината от обесването на Васил Левски на 18 февруари

Предстоящите празнувания на значими за Русе и страната събития бяха разисквани на първото за годината съвещание на Обществения съвет по просвета.

То бе намерено от кмета Пенчо Милков.

Общественият съвет взе решение церемонията по случай годишнината от обесването на Васил Левски да се организира на 18-и, вместо на 19 февруари. Културните дейци показаха своята поддръжка за одобряване на потвърдената от историците дата. Отбелязано бе, че честванията в други български градове, в това число и в родния за Дякона – Карлово, са на 18 февруари.

През 1916 година, когато България минава от Юлианския към Григорианския календар или от остарял към нов жанр, се приема корекция от 13 дни. За събитията, случили се преди 1 март 1900 година обаче, нужната корекция е 12 дни. Въпреки това, за някои събития, случили се през 19 век, неправилно се прибавят 13 дни, какъвто е и казусът с обесването на националния ни воин.

Направен бе и обзор на останалите празници, чието образуване следва през първото полугодие.

Тържественото отбелязване на Освобождението на Русе – 20 февруари, ще се организира в Пантеона на възрожденците.

За националния празник на България 3 март още веднъж се планува присъединяване на възпитаници от русенските учебни заведения.

Празникът на Русе – 6 май, ще бъде маркиран уместно, като следва да бъдат поканени представители на побратимените му градове. Изложба ще показа моменти от подписването на договорите за другарство.

За подготвянето на сюжета за честване на 24 май ще бъдат поканени учители по български език и литература в Русе.

Общественият съвет разиска и правилника за реда и изискванията за финансиране на събития и планове в региона на изкуствата и културата посредством бюджета на Община Русе. Членовете на съвета получиха уверението на кмета Пенчо Милков, че през 2023 година Програма „ Култура “ ще разшири  мащаба си. Избрана беше работна група, която да предложи на кмета настоящи промени.

Директорът на Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов показа пред своите сътрудници развиването на финансирания от Община Русе алманах, отдаден на 100-те първи неща, случили се в града.

Община Русе планува и обособяването на възпоменателна алея за делата на бележити русенци. Предстои да бъдат избрани нейното местонахождение и аспект.

„ Русенци имат славна история, с която се гордеят, и всяко последващо потомство би трябвало да бъде осведомено с личностите, съдействали то да живее в един по-добър град “, сподели кметът Пенчо Милков.

Инициативата се приготвя от общинската администрация и основния проектант Иван Ениманев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР