Тези произведения на френско-канадския художник Грегъри Шатонски са създадени от

...
Тези произведения на френско-канадския художник Грегъри Шатонски са създадени от
Коментари Харесай

Пробива ли изкуственият интелект в изобразителното изкуство?

Тези творби на френско-канадския художник Грегъри Шатонски са основани от невронни мрежи и отпечатани от 3D принтер от цифрови файлове.

Преди 3 години NFT (цифрово незаменими токени) бяха цялостен шлагер в света на изкуството и привлякоха интереса на феновете на бързите пари. Творба на американския цифров актьор Бийпъл беше продадена на търг за близо 70 милиона $. 
Имаше доста звук в общественото пространство, говореше се доста за тези NFT творби. Поради огромните продажби хората започнаха да влизат в цифровия свят, мислейки, че това може да им донесе триумф и облага за една нощ. Нароиха се доста хора, които не бяха толкоз съществени в основаването и продажбата на изкуство, и това сътвори голям пазар.
Джъстин Гилани – куратор на цифрово изкуство

Захранвани от технология за криптовалута, известна като блокчейн, NFT или незаменими токени съставляват цифрови документи за достоверност, които могат да бъдат прикрепени към произведения на цифровото изкуство.

Продажбите на NFT, свързани с подобен вид изкуство, на цифрови платформи отвън обичайния пазар на изкуство доближиха своя връх от 2.9 милиарда $ през 2021 г, сочи отчет на Изложението за изкуства Базел и швейцарската капиталова банка UBS.

Оттогава обаче това извънредно изкуство бележи спад в продажбите – до 1.2 милиарда $ през 2023 година
Имаше група от хора, която вярваше в тази инвестиция. Но това разбиране беше подложено на съществено тестване през последните от 12 до 18 месеца. Сега може би има по-обективна оценка за NFT и какво могат да значат.
Пол Донован – основен икономист на UBS

Все повече в света на изобразителното изкуство навлиза изкуственият разсъдък.

Той влиза в ролята на създател, откакто са му заложени разнообразни параметри за основаване на художествена творба. Някои такива могат да се видят на интернационалното ревю за изкуство Арт Базел в едноименния швейцарски град.

Извън рамките на главното шоу, Digital Art Mile е рекламиран като „ първото ревю на цифровото изкуство в историята на Базел “. Няколко галерии, които работят в тази сфера, са изложили новите си творби на ярки екрани или отпечатани платна.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР