Представители на Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари

...
Представители на Газа заявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари
Коментари Харесай

Властите в Газа: Болниците са подложени на нови израелски атаки

Представители на Газа обявиха, че Израел е нанесъл въздушни удари върху или покрай минимум три лечебни заведения в петък, застрашавайки в допълнение здравна система, залята с хиляди жертви и хора, разселени от войната на Израел против Хамас в палестинския анклав, предава Ройтерс.

„ Израелската окупация нанесе едновременни удари по редица лечебни заведения през последните часове “, сподели представителят на министерството на опазването на здравето в Газа Ашраф Ал-Кидра пред телевизия Ал Джазира.

Кидра сподели, че Израел е атакувал двора на Ал Шифа, най-голямата болница в град Газа, и е имало жертви, само че той не даде детайлности. Израел сподели, че Хамас има скрити командни центрове и тунели под Ал Шифа, обвинявания, които Хамас отхвърля.

Израелската войска не разяснява незабавно изказването на Кидра, което Ройтерс не можа да ревизира без значение.

Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 18 от 35-те лечебни заведения в Газа и 40 други здравни центъра не работят заради вреди от бомбардировки или липса на гориво.

Палестинските медии разгласиха в петък видеозаписи на Ал Шифа, които Ройтерс не съумя да удостовери незабавно, които съгласно тях демонстрират последствията от израелска офанзива против паркинг, където разселените палестинци са били приютени и публицисти са следили.

Виждаше се локва кръв до тялото на мъж, подложен на носилка.

„ С продължаващите удари и боеве наоколо (Ал Шифа), ние сме съществено загрижени за благосъстоянието на хиляди цивилни там, доста деца измежду тях, търсещи здравна помощ и заслон “, сподели Хюман Райтс Уоч в уеб страницата на обществените медии X.

Кидра сподели, че педиатричната болница Ал-Рантиси и детската болница Ал-Наср " са били очевидци на поредност от директни офанзиви и бомбардировки " в петък. Той сподели, че ударите на територията на болничното заведение в Ал-Рантиси са запалили транспортни средства, само че те са били отчасти потушени.

Министерството на външните работи на Индонезия заяви в петък, че е имало детонации покрай индонезийската болница през нощта, които са развалили елементи от болничното заведение, ситуирана в северния завършек на тесния крайбрежен анклав. Не се оповестява кой е виновен за детонацията и не се оповестява за починали или ранени.

" Индонезия още веднъж осъжда жестоките офанзиви против цивилни и цивилен обекти, изключително филантропични уреди в Газа ", се споделя в изказване на министерството.

Палестински чиновници споделиха, че 10 812 поданици на Газа са били убити към четвъртък, към 40% от тях деца, при въздушни и артилерийски удари. Разви се филантропична злополука, защото главните ресурси като храна и вода свършват, а обстрелът измества цивилните от домовете им.

Израелската войска съобщи, че разполага с доказателства, че Хамас употребява Ал Шифа и други лечебни заведения като Индонезийската болница, с цел да скрие командни пунктове и входни точки към обширна мрежа от тунели под Газа. Той споделя, че не е ориентиран към цивилни и е разрешил на някои ранени палестински цивилни да преминат в Египет за лекуване.

Но военното нахлуване на Израел към централен град Газа, което докара танкове на към 1,2 километра (3/4 мили) от Ал Шифа, съгласно жителите, повдигна въпроси за това по какъв начин Израел ще пояснява интернационалните закони за отбрана на медицинските центрове и разселените хора, приютили се там.

Смъртоносните въздушни удари против бежански лагери, медицински ескорт и покрай лечебни заведения към този момент провокираха яростни разногласия измежду някои от западните съдружници на Израел по отношение на придържането на армията му към интернационалното право. Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели в обява на X в четвъртък, че Израел има „ обвързване да прави разлика сред терористи и цивилни и да съблюдава напълно интернационалното право “. Белият дом съобщи в четвъртък, че Израел се е съгласил да спре военните интервенции в елементи от Северна Газа за четири часа дневно, само че няма признаци за прекъсване на боевете.

Паузите, които ще разрешат на хората да бягат по два филантропични коридора и биха могли да бъдат употребявани за освобождение на заложници, са обилни първи стъпки, сподели представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

Но израелският министър председател Бенямин Нетаняху допусна, че всички паузи ще бъдат разпръснати и няма публично удостоверение за проект за повтарящи се паузи. Попитан дали ще има „ прекъсване “ на сраженията, Нетаняху сподели по Fox News Channel: „ Не. Боевете не престават против врага на Хамас, терористите на Хамас, само че на избрани места за избран интервал от няколко часа тук или няколко часа там, ние желаеме да улесним безвредното прекосяване на цивилни надалеч от зоната на борбата и ние го вършим. "

На място в северната част на Газа няма известия за мъртвило в боевете. Всяка страна оповестява, че нанася тежки жертви на другата в интензивни улични борби.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР