Предсрочните избори в Турция заплашват да поставят Анкара пред сблъсък

...
Предсрочните избори в Турция заплашват да поставят Анкара пред сблъсък
Коментари Харесай

Турция с атаки към европейските държави след забраната за предизборни агитации в някои от тях

Предсрочните избори в Турция заплашват да слагат Анкара пред конфликт с някои елементи на Европа с огромни турски малцинства, написа eлектронното издание на радио Voice of America, представено от организация " Фокус ".
Германия, Австрия и Холандия не разрешиха всевъзможни предизборни акции или пропаганди на своя територия от турски политически партии до плануваните за 24 юни избори. Въпреки това президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган дава знаци, че може да пренебрегне възбраните. „ Нашите подготовки на открито са най-вероятно приключени към този момент “, съобщи Ердоган. „ Няма да кажа в коя страна, само че ще направя послание пред турски жители в състезателен салон с потенциала да одобри към 10 000 до 11 000 (души). Най-вероятно ще се съберем някъде в Европа и ще направя своето послание “
Германия беше изключително гласовита във връзка с акцията за изборите.
„ Нашата позиция в това отношение е твърда. Провеждането на предизборна акция за друга страна в Германия не е разрешено три месеца преди изборите “, съобщи външният министър на Германия Хайко Маас, около срещата на външните министри на страните от Г-7 в Торонто. „ Това се отнася до всеки, без значение от кое място идва “.

Австрийското и холандското държавно управление постановат сходни забрани. „ Речи на турски политици, които са част от предизборната акция, са нежелани в Австрия и няма да не престават да са разрешени “, съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц пред медиите.
„ От една страна, те блокират упражнението на множеството фундаментални демократични права, а въпреки това, спорят, че има отрицателно развиване на демокрацията в Турция “, отвърна турският министър по европейските работи Йомер Челик.
Забраната за водене на предизборна акция ще бъде сериозен удар за ръководещата Партия на справедливостта и развиването и преизбирането на нейния водач, Реджеп Ердоган. Анализаторите означават, че турските гласоподаватели в Европа имат мощно предпочитание да поддържат Ердоган и неговата партия. Според тях сходна поддръжка може да се окаже решаваща в юнските избори.


„ Ясно е, че всички изследвания на публичното мнение демонстрират, че Ердоган може и да не завоюва “, съобщи политологът Ченгиз Актар. „ Няма да бъде елементарно. Той ще има потребност от всичката поддръжка, която може да получи. Ще бъде доста рисковано за европейските съседи на Турция. “ Някои наблюдаващи допускат, че последните наложени забрани за пропаганди и предизборни акции може да играят в интерес на Ердоган.
„ Много е мъчно да се повярва, че те (Германия, Австрия и Холандия - бел. ред.) са толкоз явни към обстоятелството, че колкото по-трудна вършат акцията за Партията на справедливостта и развиването, толкоз повече ще се ускори поддръжката за нея и Ердоган, което ще му обезпечи победа в изборите “, написа още колумнистът Барчин Йънанч във вестник " Hurriyet ".
Припомняме, че на 20 април Народното събрание на Турция одобри законопроект, който планува предварителни избори в страната на 24 юни. Предложението получи поддръжката на 386 депутати от ръководещите и опозиционните партии. Редовните избори трябваше да се проведат през ноември 2019 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР