Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова призова здравното министерство

...
Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова призова здравното министерство
Коментари Харесай

ГЕРБ иска здравното министерство да определи къде може да се пушат бездимните цигари

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова прикани здравното министерство да реши къде може да се пушат бездимни цигари. В момента използването им не е неразрешена в закрити пространства, за разлика от стандартните цигари.

Означава ли това, че бездимни цигари може да се пушат по време на зрелище в театъра или на концерт, попита Стоянов пред бТВ.

Към момента няма публична позиция на здравното министерство за пушенето на бездимни цигари в закрити пространства. Те се пушат в заведения за хранене и заведения и има случаи на конфликтни обстановки сред жителите.

В края на юни ръководещите внесоха промени в Закона за акцизите и данъчните хранилища, които плануват по-висок данък за нагреваемите тютюневи произведения, така наречен бездимни цигари. Предложението е за покачване от 152 лева./кг в този момент на 177 лева./кг.

ГЕРБ: Бюджетът е изгубил до момента 15 млн. лева

Аргументът е, че българският бюджет е изгубил от началото на годината към 15 млн. лв. поради неправилното облагане на бездимните цигари, сподели Менда Стоянова.

„ Ако от една кутия естествен тютюн, струваща 5.50 лева, 3.50 лева влизат в бюджета, от една кутия от новите цигари при цена 5.50 лева влизат 93 стотинки. Това, умножено по количествата, прави загуба 15 млн. лв. с наклонност до края на годината да станат 30 млн. лева “, съобщи ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание.Тя добави, че " тяхното разпространяване е за сметка на бюджета ".

Тя изясни плануваното повдигане на акциза по средата на годината с това, че депутатите не са оценили в точния момент огромното търсене на новия вид цигари.

„ Ръстът е доста огромен, което не го оценихме предходната година, когато правехме измененията в акцизите. За интервала януари-май 2018 година имаме растеж от над 50% по отношение на този интервал на предходната година. Относителният дял на използването на тези цигари от общия от 1% в края на предходната година към този момент е 1.4на 100 ", съобщи Стоянова.

На въпрос за какво внезапно България потегли да става първата страна в Европейски Съюз, която изравнява бездимните цигари с елементарните, Стоянова отговори, че скоро и в други членки ще се преразглежда фискалният резултат от тези произведения и евентуално ще има промени в евродирективите.

" Въпросът беше подложен на европейско равнище, само че тази тематика се отсрочи за 2019 година, да има обща инструкция и общ метод за облагането им ", изясни Стоянова.

Според нея България е единствената страна в Европейски Съюз, която приравнява акцизите на елементарните цигари с бездимните, тъй като нагреваемите към момента не са доста публикувани в западните страни.

Производители счита, че измененията са лобистки в интерес на стандартните цигари

Производителите на бездимни цигари оповестиха измененията в закона за лобистки в интерес на производителите на стандартни цигари. Те се възмутиха и, че измененията се вършат в средата на годината.

Менда Стоянова отхвърли тези обвинявания и изясни, че измененията се вършат само за повече доходи в бюджета.

„ Това би било невиждано в Европейски Съюз. Както като време в което се прави такава смяна, по този начин и като равнища на облагане. Това са бездимни тютюневи произведения и те би трябвало да бъдат облагани диференцирано. Не си припомням да е имало смяна на акцизни ставки в средата на годината. Обикновено влизат в действие от идната фискална година, по този начин, както се случи и предходната година”, разяснява Верджиния Джевелекова, представител на вносителите, пред бТВ.

Според нея кутията бездимни цигари ще нарастне от 5.50 лева на 10 лева, което за част от потребителите ще значи връщане към старите цигари, а за други – превръщане към контрабандните други възможности. Всичко това ще бъде без необикновен резултат за бюджета, счита Джевелкова.

Менда Стоянова обаче предвижда, че след повдигането на акциза бездимните цигари ще нарастнат най-вече с 2.50 лева до 8 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР