Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен

...
Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен
Коментари Харесай

Договорка за коалиция: Председателят на НС да се сменя всяка година, първа е Нинова

Председателят на Народното събрание да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите обединения, договарящи за сформиране на държавно управление - " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ", заяви.

Идеята е при цялостен мандат всяка от четирите обединения да има ръководител на Народното събрание.

Ротацията ще стартира с ръководителя на Българска социалистическа партия в оставка Корнелия Нинова.

За желанията на договарящите се разбра от писмо, подписано от основния секретар на ДСБ - една от партиите в " Демократична България ", и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат период до през днешния ден на обяд, с цел да кажат дали поддържат влизането със лични министри в ръководството.

В писмото е показана и новата конструкция на Министерски съвет .

Ще има единствено един вицепремиер, на чието послушание минават Агенцията по горите, която в този момент е към земеделското министерство и Дирекция " Национална работа за отбрана на природата " от Министерство на околната среда и водите.

Създава се постът министър на електронното ръководство, който ще дава отговор и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното дружество за ръководство на язовирите минава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) ще е към Министерство на превоза, а не към Министерство на регионалното развитие.

От писмото излиза наяве още, че всяка от договарящите обединения има " контрактувани пакет от заместник-министри, регионални и заместник-областни шефове и набор от други управителни държавни постове ". И че упоритостта е съдружното съглашение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото съвещание на новото Народно заседание.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР