Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили офанзивата си

...
Украинският президент Володимир Зеленски очаква Русия да засили офанзивата си
Коментари Харесай

Зеленски: Настъплението към Харков е само началото на по-голяма руска офанзива

Украинският президент Володимир Зеленски чака Русия да ускори офанзивата си на североизток . Това съобщи самият той в извънредно изявление за " Франс прес ".

Президентът предизвести, че Киев разполага единствено с една четвърт от противовъздушната защита, от която се нуждае, с цел да удържа фронтовата линия.

Руските сили, които през последните месеци реализираха единствено сдържан прогрес, започнаха на 10 май, което докара до най-големите им териториални придобивки от година и половина насам.

Зеленски уточни, че съветските войски са съумели да напреднат сред 5 и 10 километра по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили. Според него обаче региона може да бъде " първата вълна " в по-широка атака.

" Няма да кажа, че това е огромен триумф за Русия, само че би трябвало да разсъждаваме трезво и да разберем, че те навлизат по-дълбоко в нашата територия ", призна той.

По негови думи обстановката в региона на Харков е " под надзор ", само че " не е нормализирана " .

Той още веднъж изиска от съдружниците да изпратят повече противовъздушна защита и изтребители, с цел да могат украинските сили да се борят с превъзходството на Русия във въздуха на фона на продължаващата към този момент трета година война.
 Зеленски: Нашите войски съумяха да стабилизират обстановката в Харковска област
Зеленски: Нашите войски съумяха да стабилизират обстановката в Харковска област

Руските сили са навлезли най-вече на 10 километра във вътрешността от границата

" Към момента разполагаме с към 25% от нужното за отбрана на Украйна . Говоря за противовъздушна защита ", регистрира Зеленски.

Украйна се нуждае от " 120 до 130 " изтребителя F-16 или други съвременни самолети, с цел да реализира въздушен " паритет " с Русия, пресметна той.

Вчера съветският президент Владимир Путин изясни, че североизточната атака е в отговор на обстрела на Украйна по граничните райони и че

Руските сили са завладяли 278 квадратни километра сред 9 и 15 май , което е най-големият им триумф от края на 2022 година

И двете страни оповестиха, че съветските войски не престават да настъпват. Руското министерство на защитата разгласи, че до момента неговите сили са завладяли 12 села в Харковска област.

Украйна изтегля съвсем 9000 души от североизточната гранична зона, откогато Русия стартира офанзивата.

Путин съобщи, че на този стадий - вторият по величина град в Украйна, на към 30 километра от границата. Над 1 милион души към момента живеят там.

Областният шеф на Харков Олег Синегубов обаче предизвести, че Русия набира позиции покрай Лукянци , село на към 20 километра североизточно от града.
 Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е извънредно сложна, само че под надзор
Зеленски от Харков: Ситуцията на фронта е извънредно сложна, само че под надзор

Украинският водач посети застрашения от съветските сили град

Киев изтегли войските си от този регион тази седмица поради мощен огън и изпрати подкрепления.

Военни анализатори считат, че североизточната атака може да цели в допълнение разпъване на украинските войски и запаси, като Русия употребява своето преимущество в жива мощ и муниции.

Командващият украинската войска Олександър Сирски съобщи, че Русия се пробва да принуди Украйна да изтегли още повече войски от запасите си.

" Съзнаваме, че предстоят тежки борби и врагът се готви за това ", уточни той.

Докато чака разширяваща се съветска атака, Зеленски призна, че има проблеми с личния състав и бойния дух в редиците на Украйна, които постоянно са превъзхождани по въоръжение и бройка.

Армията на Украйна се пробва да набира нови чиновници, защото бойците са изтощени и гневни от неналичието на ротация.

Много украински бойци се борят повече от две години, без опция да бъдат уволнени.

Съгласно спорния закон за готовност, който влиза в действие от през днешния ден, Киев понижи възрастта за наборна работа на мъжете от 27 на 25 години и стегна наказванията за тези, които заобикалят призовки.

Законодателите обаче отхвърлиха предлагането да се даде опция на бойците, които са служили повече от 36 месеца, да бъдат уволнени.
 Подоляк: Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков
Подоляк: Украйна няма да допусне пробив на фронта край Харков

През идващите седмици обстановката на бойното поле в Украйна може да бъде радикално друга, съгласно президентския консултант

Вчера Зеленски подписа и закон, позволяващв подмяна на условно освобождение.

Въпреки че западните съдружници упорстват за бързо преустановяване на войната, Зеленски посочи, че Украйна към момента играе дългата игра.

" Западът желае войната да завърши. Точка. Колкото е допустимо по-скоро. И за тях това е обективен мир ", означи той.

Но за Украйна " окончателната победа ще докара до проваляне на Русия ".

Украинските управляващи оповестиха, че съветските сили са почнали да унищожават Волчанск - съвсем зарязан град покрай границата с население от към 18 000 души преди войната.

Те ги упрекнаха и че са заловили десетки цивилни, които да употребяват като " живи щитове ", с цел да защитят своя команден щаб.
 Путин не възнамерява да превземе Харков
Путин не възнамерява да превземе Харков " сега "

Русия почнала офанзивата в региона поради украинския обстрел против граничните региони

Киев предприе една от най-големите си въздушни офанзиви от седмици в нощта на четвъртък против петък, изстрелвайки дронове към Русия и анексирания Кримски полуостров.

Руската войска заяви, че е над южната част на страната, Крим и Черно море.

Властите в голям брой съветски области оповестиха за вреди.

В крайбрежния град Туапсе в Краснодарския край украински дронове удариха петролна рафинерия за повторно тази година, предизвиквайки огромен пожар.

Няколко пожара избухнаха и след офанзива с дрон против Новоросийск - основен пристанищен град също в Краснодарския край.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР