Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал

...
Председателят на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал
Коментари Харесай

Лидерът на турската опозиция призова Ердоган на телевизионен дебат

Председателят на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу прикани президента Реджеп Тайип Ердоган да се явят дружно на спор по малкия екран онлайн по отношение на президентските избори, които по проект би трябвало да се състоят следващата година.

Кълъчдароглу, който е един от шестимата водачи, обединени в опозиционния Национален алианс, направи това изказване в отговор на настоятелните апели на Ердоган ”незабавно да разгласи личната си кандидатура за президент или тази на претендента на Националния алианс “.

Призивите към опозиционния водач са най-често повтаряният претекст в изказванията на Ердоган, който наскоро разгласи, че ще бъде претендентът на Републиканския алианс за новия президентски мандат и изиска и от опозиционния водач да направи същото.

Политическият сътрудник на Ердоган Девлет Бахчели удостовери, че Ердоган ще бъде единственият претендент на ръководещата коалиция.

Кълъчдароглу в изявление тази заран пред телевизионния канал Фох тв уточни, че ще огласи президентската кандидатура при изискване, че Ердоган се яви дружно с него на спор. Кълъчдароглу съобщи:

„ Обещавам, че ще дойда самичък пред камерите. Вземи който искаш, ела. Не наскърбявам никого. Ще изляза и ще кажа обществено мнението си. Но Ердоган ме наскърбява, тъй като няма знания, не си дава сметка за грешките, за цената на живота в изискванията на галопиращата инфлация. Човек, който не вижда това, не е заслужен да ръководи страната. "

Той предвижда, че без значение дали Ердоган ще желае или не, в Турция ще има предварителни избори.

Кълъчдароглу уточни също, че в случай че президентските избори се насрочат в постоянния период (през 2023 г.), Ердоган няма да има право да бъде претендент (за трети мандат) съгласно Конституцията.

" Ердоган знае този факт и Бахчели също го знае. И по всяка възможност ще насрочат предварителни избори ", съобщи Кълъчдароглу.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР