Председателят на Националния орган за асистирана репродукция Никос Врахнис е

...
Председателят на Националния орган за асистирана репродукция Никос Врахнис е
Коментари Харесай

Скандал в Гърция: Ръководители на национален орган замесени в незаконно осиновяване на бебета

Председателят на Националния орган за асистирана репродукция Никос Врахнис е краткотрайно отхвърлен от служба вследствие на щателна инспекция в Центъра за инвитро оплождане в град Ханя, който е под наблюдението на правосъдните и полицейските органи на страната, оповестява ERT.

Решението за освобождението му е на министъра на опазването на здравето на Гърция, Михалис Хрисохоидис.

354 българчета са били осиновени през последните 2 години отвън граница

Осем ръководители и сътрудници на Центъра са упрекнати в противозаконни осиновявания на бебета, прекачване на ембриони на дами, подложени на инвитро оплождане и в употреба на дами, които са били в уязвимо състояние, като са ги употребявали като донори на яйцеклетки и като сурогатни майки.

Две сурогатни майки, забъркани в тази ситуация с отделението за медицински асистирана репродукция в Ханя, са реместени в болничното заведение в Ханя по разпореждане на прокурора.

Първата жена е преместена в сряда вечерта в Акушеро-гинекологичната клиника на болничното заведение, където остава два дни, а 9-дневното ѝ крепко бебе е настанено в Отделението за интензивно лекуване на новородени, до момента в който бъдат спазени плануваните в закона процедури.

За една нощ в сиропиталището тя потъмнява и очите ѝ от сини стават кафяви

Ден по-късно вечерта в родилната клиника на болничното заведение 39-годишна сурогатна майка от Грузия ражда крепко момченце, което също е настанено в неонатологичното поделение.

Утре деветимата задържани ще бъдат изправени пред следователя. Делото се отнася до закононарушенията формиране и присъединение към незаконна организация, трафик на хора, ходатайство при осиновяване на малолетно лице, нарушавания на закона за използване на здравна асистирана репродукция, подправяне, машинация, телесна щета и нарушаване на законодателството за медикаментите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР