Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван

...
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван
Коментари Харесай

КЕВР не вижда причина да преразгледа цените на парното и тока

Председателят на Комисията за енергийно и водно контролиране доцент Иван Иванов изпрати писмо до омбудсмана доцент Диана Ковачева в отговор на получено на 15 декември 2020 година мнение на публичния бранител по отношение на преразглеждане на пределните цени на топлинната сила, създадена по високоефективен смесен метод от централи с комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила (ВЕКП), одобрени за ценовия интервал 01.07.2020 година – 30.06.2021 година, оповестиха от пресцентъра на Комисията.

В писмото се показва, че според член 22, алинея 1 от Наредба № 5 от 23.01.2014 година за контролиране на цените на топлинната сила (НРЦТЕ) и член 38, алинея 1 от Наредба № 1 от 14.03.2017 година за контролиране на цените на електрическата сила (НРЦЕЕ), Комисията има право при нужда по време на регулаторния/ценовия интервал, само че не по-често от един път на 6 месеца, да промени цените на топлинната сила, надлежно на преференциалните цени и наградите за електрическа сила, одобрени на производители от ВЕКП, при изискване, че е налице значително изменение сред избраната планирана цена на природния газ за този интервал по отношение на постигнатата и прогнозната такава за оставащия период от интервала. Съществено изменение по смисъла на горецитираните разпореждания е налице, в случай че това изменение е в размер над 15 на 100 (§ 1, т. 20 от Допълнителната наредба на НРЦТЕ и § 1, т. 16б от ДР на НРЦЕЕ).

Към сегашния миг отчетните данни демонстрират, че междинното отклоняване сред избраната планирана цена на природния газ за интервала 01.07.2020 година – 31.12.2020 година по отношение на постигнатата цена за същото шестмесечие възлиза на 12%. Дори при инспектиране на прогнозните цени на природния газ за първото и второто тримесечие на 2021 година с настоящите стойности на фючърсите газ за холандския газов хъб TTF на Европейската енергийна борса (EEX), настоящия курс на щатския $ и цените на петролните деривати (мазут и газьол), отклонението е още веднъж към 12%, т.е. под минималния дължим предел от 15%, се показва в писмото до Омбудсмана.

Комисията смята за неправилни изчисленията на някои цивилен организации и за неточни направените въз основа на тях изказвания, че от 01.07.2020 година до момента „ Топлофикация София “ ЕАД е надвзела от клиентите си сума от порядъка на 14 млн. лева, вследствие на постигнатите по-ниски цени на природния газ. „ Въпросните калкулации не са съобразени с текста на наредбите, дефиниращи понятието „ значително изменение “, защото се основават на съпоставяне сред реализирана цена през третото и четвъртото тримесечие на 2020 година със междинната планирана цена за целия регулаторен интервал, вместо с прогнозната цена за същото шестмесечие, се споделя в писмото на Комисията. При съпоставяне на плануваната цена на природния газ за тези две тримесечия на 2020 година с регистрираната цена за същия интервал е видно, че отклонението е в размер на към 12%, т.е. надвзетата сума възлиза на 7,7 млн. лева “, се показва в позицията на КЕВР.

„ От значително значение е и фактът, че разноските за природен газ са единствено един от ценообразуващите детайли на цените на топлинната и на електрическата сила. Освен тях в одобрените цени на производителите от ВЕКП са включени също и разноски за закупуване на CO2 квоти, за заплати и осигуровки на личния състав и други

Поставянето на акцент единствено върху един от ценообразуващите детайли, при игнориране на динамичността в стойностите на останалите фактори, е израз на преднамерен метод и води до необективни и в последна сметка до неправилни калкулации и заключения. В тази връзка Комисията обръща внимание, че корекцията на цените на топлинната сила включва, с изключение на разноските на сдруженията за употребения природен газ, по този начин и техните разноски за квоти за въглеродни излъчвания (чл. 22, алинея 2 в. вр. с член 8, алинея 10 от НРЦТЕ и член 38, алинея 2 в. вр. с член 24а от НРЦЕЕ). Цените на квотите CO2 бележат внезапен скок от началото на регулаторния интервал, като при прогноза от 22 евро/тон понастоящем те доближават 31 евро/тон, което съставлява нарастване с 41%, водещо до спомагателни разноски в размер, надхвърлящ размера на спестените средства от природен газ за първите шест месеца от регулаторния интервал. Тези спомагателни разноски на „ Топлофикация София “ ЕАД все още не са обезщетени и даже надвишават спестените разноски за закупуване на природен газ “, декларират от КЕВР.

„ С оглед на това, неоснователни са изказванията, че през заплащаните от клиентите цени те кредитират топлофикационното сдружение за разноските за природен газ, защото по подобен метод може да се твърди, че и доставчикът кредитира клиентите си за дължимите от него разноски за квоти въглеродни излъчвания. В резултат от съпоставянето на тези два съществени типа променливи разноски на сдружението, все още цените на „ Топлофикация София “ ЕАД не покриват изцяло одобрените му разноски, само че като цяло е налице баланс сред ползите на клиентите и на сдружението “, прибавиха от КЕВР.

Комисията обръща внимание, че използването на наредбите на член 8, алинея 10 от НРЦТЕ и член 24а от НРЦЕЕ подсигурява, че в производствата за одобряване на цените за идващ регулаторен/ценови интервал, при определяне на разлика от предходния регулаторен/ценови интервал сред прогнозните и регистрираните разноски, формиращи разноските за главно гориво – природен газ, и разноските за квоти за въглеродни излъчвания, нужните годишни доходи се поправят с тази разлика. Това значи, че при всяко образуване на надвзет/недовзет доход същият ще бъде наложително обезщетен през идващия регулаторен интервал, което е гаранция, че нито жителите, нито топлофикационните сдружения ще бъдат ощетени.

„ Предвид гореизложеното, все още не са налице данни и условия, които да обуславят нужда от преразглеждане на пределните цени на топлинната сила, надлежно на преференциалните цени на електрическата сила, създадена от централи с комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила, одобрени за регулаторния интервал 01.07.2020 година – 30.06.2021 година “, акцентира ръководителят на регулатора доцент Иван Иванов в отговора до Омбудсмана доцент Диана Ковачева.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР