Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети турския президент Ердоган

...
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети турския президент Ердоган
Коментари Харесай

Je suis Charlie

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посети турския президент Ердоган дружно с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. В Анкара Фон дер Лайен бе третирана от домакина като придружителка на главния посетител.
Урсула обаче работи на една от най-високите политически позиции в света и няма по какъв начин да е придружителка.
Но в Анкара нравите са други и турският протокол дефинира на Урсула място в профил на диванчето. Видеоматериалите от посрещането в двореца на Тайпи станаха шлагер и счупиха интернета - беше изключително забавно по какъв начин Урсула потегля към мястото за формалните фотоси, където се оказа, че стол за нея не е очакван. Тя сподели единствено “ъм ” - и лекичко я насочиха настрани. На Шарл Мишел не му мигна окото и си седна до Ердоган, снимаха се, усмихваха се и си поговориха като мъже. Урсула гледаше неприятно откъм диванчето.
Пак добре, че не я оставиха да стърчи диван-чапраз!
Шарл Мишел изначало отговори самонадеяно на рецензиите и сподели, че нямало какво да направи. Той не може да дава надолнище на турския държавен протокол.
Критиките към Шарлито обаче се ускориха и той обърна плочата - почна да разправя, че не можел да спи от скрупули, задето в Анкара не направил нужното като мъж, джентълмен и европеец. Ах - вика - в случай че можех да върна времето обратно!
И по този начин, най-малко съгласно изповедите му, Шарли Мишел зомбясал от бодърствуване поради кавалерската си дисфункция на турска почва.
***
ПРАС-ПРЕС направи бърза езикова информация, която дава някои насоки за размисъл и тълкувание.
Името Шарл (Карл) е с горнонемски генезис и значи мъж и човек (както на британски man значи и двете). По времето, когато е зародило името, явно и в Европа “мъж ” и “човек ” са били равностойни понятия, а жена е било нещо друго, не напълно човек. Името на Карл Велики, дето говорел на немски единствено с конете си, в Европа станало нарицателно за държател - крал.
Урсула (от латински) значи мечка - в тая студена пролет тя би трябвало да кърти зимен сън, не да се мотае из Турция.
Ердоган на турски значи сокол - волна и хищна птица.
Излиза, че съгласно имената им единствено Шарл от тримата е човек в цялостния смисъл на думата.
И единствено дето скапаха съня на индивида!
 
Автор: Франсис Фукушима-Хашимото,

Още от ПРАС-ПРЕС:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР