Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро критикува турския президент

...
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро критикува турския президент
Коментари Харесай

Туск остро критикува заплахите на Ердоган да отвори границите към Европа за бежанци

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск остро подлага на критика турския президент Реджеп Ердоган за опасността да изпрати милиони сирийски бежанци в Европа, съобщи организация Ройтерс. Туск окачестви турската интервенция в Северна Сирия като дестабилизираща района.

``
реклама

Председателят на Европейския съвет е на посещаване през днешния ден в Република Кипър, където беседва с президента Никос Анастасиадис. След диалозите Туск уточни, че едностранната военна интервенция на Турция буди сериозна паника и би трябвало да бъде прекъсната, а опасенията на Анкара на тематика сигурност би трябвало да бъдат позволени посредством политически и дипломатически средства.

" Военна намеса единствено ще утежни нещата. Вместо да сътвори непоклатимост, тя ще провокира още по-голяма неустойчивост в целия район, като ще утежни ситуацията на цивилните, ще аргументи нови разселвания и ще заплаши напредъка, реализиран от световната коалиция против ДАЕШ " (Ислямска държава), сподели Туск.

В тирада през вчерашния ден турският президент подлага на критика реакциите в Европейски Съюз във връзка интервенцията на турската войска в Северна Сирия. " Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата интервенция като инвазия ", съобщи Ердоган. " Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци ", заплаши турският президент.

Доналд Туск разяснява през днешния ден: " Турция би трябвало да разбере, че нашата съществена паника е, че техните дейности могат да доведат до друга филантропична злополука, което ще бъде недопустимо ". Председателят на Европейския съвет сподели още, че Европейски Съюз няма да одобри бежанците да бъдат употребявани като оръжие за шантаж.

Съгласно съглашение сред Европейски Съюз и Турция от март 2016 година съюзът отпусна милиарди евро на Турция, а в подмяна Анкара би трябвало да възпира миграционния поток към Европа. Турция споделя, че парите се отпускат прекомерно постепенно и са незначителна част спрямо 40-те милиарда евро, които твърди, че е похарчила за бежанците.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР