Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен проговори за

...
Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен проговори за
Коментари Харесай

Урсула проговори за Дивангейт. Наранена е

Председателят на Европейската комисията Урсула фон дер Лайен проговори за Дивангейт и сподели от какво е най-обидена.

" Аз съм първата жена ръководител на Европейската комисия и чаках да бъда третирана точно като ръководител по време на визитата ми в Турция преди две седмици. Но не бях ", сподели Фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент. При визитата си в Турция дружно с ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел домакинът Реджеп Ердоган не бе планувал стол за нея и след малко съмнение и учудване тя седна на диван, намиращ се настрана. Шарл Мишел въобще не реагира, в противен случай – седна на креслото до Ердоган.

Фон дер Лайен добави, че не може да откри никакво опрощение за случилото се в европейските контракти и е стигнала до заключението, че отношението е единствено тъй като е жена. „ Щеше ли това да се случи, в случай че бях в костюм и вратовръзка? На предходните фрагменти не видях дефицит на столове. Но също по този начин не видях и никакви дами. Уважаеми евродепутати, доста от вас може би са претърпели нещо сходно, изключително дамите. И съм сигурна, че знаете по какъв начин се усещам - засегната и сама. Като жена и като европейка “, сподели председателката на Европейска комисия.

Фон дер Лайен добави, че поради високата ѝ позиция камерите са посочили нейния случай по целия свят, само че не по този начин стои въпросът с отношението към милиони дами: „ Хиляди сходни произшествия, някои от които надалеч по-сериозни, минават неусетно и никой не ги улавя, за тях не се чува нищо, тъй като там няма камери и никой не им обръща внимание. Трябва да сме сигурни, че за тях също ще се приказва, а като се приказва - и да се работи в тази тенденция “.

Председателката на Комисията уточни Истанбулската спогодба като значим инструмент в тази тенденция и дефинира като " недопустим " обстоятелството, че страни от Европейски Съюз не са я утвърдили. Сред тях е и България.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че не е реагирал, с цел да не сътвори политически случай, който би рискувал да унищожи политическа и дипломатическа подготовка, траяла месеци наред.

Същевременно евродепутатът от Европейската национална партия Франсоа-Ксавие Белами съобщи, че се срами от компромисите на Европейски Съюз към дейностите на турския президент Реджеп Ердоган, в това число и към България.

По време на дебатите в пленарната зала на Европейския парламент, отдадени на " Дивангейт ", той акцентира: „ Срам ме е поради кюрдите, предадени в Сирия, откакто победиха " Ислямска страна ", позор ме е за цивилните в Либия, позор ме е поради нашите гръцки, кипърски и български братя, чиито суверенитет е заплашван непрестанно. За арменския народ, приятелски за Европа, зарязан на едностранната експанзия, който трябваше да се опълчи самичък на дроновете на Ердоган, на неговите джихадистки наемници и бомби ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР