Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен започна обиколка
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен е на обиколка в Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен стартира обиколка в страните от Западните Балкани, с цел да събере поддръжка за блока и да се увери, че историческото буре с барут на Европа няма да избере страната на Русия или стратегическия противник Китай в света на геополитиката, предава Associated Press.

По време на бързата си обиколка в шест страни Урсула фон дер Лайен направи спирка в петък в Сърбия, считана за най-важната нация в района, която не се причисли към глобите на Европейски Съюз против Русия поради нахлуването в Украйна.



Фон дер Лайен сподели, че заради войната, която предефинира пейзажа на сигурността в Европа, е от " извънредно значимо " Европейски Съюз да влага в допълнение в Западните Балкани.

" Позволете ми да Ви уверя, че Европейският съюз е и ще остане най-важният политически и стопански сътрудник на Сърбия ", сподели тя по време на посещаване на газовия конектор, свързващ Сърбия и България.

След като разгласи в четвъртък поддръжка от 500 милиона евро за подкрепяне на страните от Западните Балкани в разгара на енергийната рецесия, подхранвана от войната в Украйна, Фон дер Лайен даде обещание 165 милиона евро безплатни средства за Сърбия.

Години наред 27-членният Европейски Съюз води комплицирана политика за Западните Балкани: пробвайки се да притегли страните от района като съдружници и в това време да ги държи на една ръка разстояние, защото техните по-слаби стопански системи и политически институции надалеч не са подготвени да се интегрират безпроблемно в блока.

Резултатът обаче е отчаяние за нациите от Западните Балкани, от време на време граничещо с отчуждение. А съветската експанзия в Украйна на 24 февруари единствено направи нещата още по-сложни и в същото време по-спешни.

Регионът, в който се намират Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, от дълго време е политическо, а от време на време и действително полесражение за международните сили. Стрелба в Сараево през 1914 година слага началото на Първата международна война, която скапва империи, преначертава карти и в последна сметка води до експлоадирането на Втората международна война, след която Съединените щати и Съветският съюз се появяват като суперсили.

С разпадането на Съветския съюз през 1991 година се разпадна и Югославия, преобладаващата мощ в района. Това отприщи опустошителни войни през 90-те години, в които починаха над 130 000 души, разселиха милиони, унищожиха стопанските системи в района и породиха етническа ненавист, която продължава и до през днешния ден.

Въпреки че Европейски Съюз е най-големият капиталов и търговски сътрудник в района на шестте страни, Фон дер Лайен я чака комплицирана задача в Белград, където президент Александър Вучич ръководи от 10 години, като непрестанно усилва пълномощията си и се явява проводник на съветското въздействие.

Линията на Сърбия по отношение на Москва провокира неодобрение у мнозина, изключително откакто Вучич отхвърли да се причисли към западните наказания против Русия.

" Сърбия би трябвало да ускори напъните си за привеждане в сходство с позициите на Европейски Съюз ", сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархеи.

Фон дер Лайен сподели, че Сърбия е една от най-напредналите страни по европейския път, само че настоя, че е значимо страната да се причисли към външната политика на Европейски Съюз.

" Присъединяването към Европейския съюз в последна сметка значи шерване на същите полезности, същите направления в геополитическите решения ", сподели тя, говорейки пред Вучич. Искаме да разчитаме на Вас, на Сърбия, като на благонадежден сътрудник.

Въпреки помощта от Европейски Съюз, последните изследвания сочат, че поддръжката за интеграцията на Сърбия в Европейски Съюз е намаляла след началото на войната в Украйна. Проучванията демонстрират, че единствено към 30-35% от интервюираните в този момент поддържат присъединението към Европейски Съюз, спрямо 57% от държавно изследване предходната година.

Някои упрекват за това проруската линия в сръбските медии, която подклажда антизападните настроения. Освен това има опасения на Запад, че съветското въздействие ще засегне и балканските съседи на Сърбия, изключително посредством етническия сръбски сепаратистки водач Милорад Додик в Босна.

Докато няколко балкански народи имат значими исторически връзки с Русия в продължение на епохи, това не може да се каже за Китай. Докато азиатската мощна компания уголемява въздействието си по целия свят, тя доближи и до народи като Сърбия и Черна гора.

" Китайските заеми са главният външнополитически инструмент на Пекин за подсилване на неговите позиции в района ", се споделя в изследване на Европейския парламент. Тези заеми имат клаузи, че в случай че заемите не могат да бъдат изплатени, " Китай може да изиска политически услуги или да упражни неподходящи договорни клаузи, като изземване на активи или даже земя ".

Китайски компании са взели участие в построяването на пътища, мостове и други огромни инфраструктурни планове в Европа и другаде, които са финансирани посредством китайски заеми. Европейски Съюз предизвести, че китайските компании и банки подхранват корупцията в така и така нестабилните Западни Балкани, тъй като подписват покупко-продажби сред страни без конкуренция.

В Сърбия китайски компании в този момент имат най-голямата стоманодобивна фабрика, медни и въглищни мини и строят пътища и мостове.

Сред най-противоречивите китайски планове в Западните Балкани беше част от автомагистрала, свързваща адриатическото крайбрежие на Черна гора със сръбската граница, която беше надалеч отвън опциите на дребната нация.

Черна гора взе заем от 944 милиона $ през 2014 година, само че по-късно не съумя да го изплати, защото строителството се проточи и се натрупаха задължения, които хвърлиха страната във финансова рецесия. Балканската страна с население от едвам 620 000 души в последна сметка подписа договорка с една френска и две американски банки за преструктуриране на китайския заем и към този момент направи първото си заплащане по дълга. Първата част от автомагистралата беше открита тази година.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР