Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер се отправя в

...
Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер се отправя в
Коментари Харесай

Отчаяният опит на Юнкер срещу търговската война на Тръмп

Председателят на Европейската комисия (EК) Жан-Клод Юнкер се насочва в сряда към Вашингтон в финален опит от страна на Европа за усмиряване на нервите и намиране на излаз от пълномащабна комерсиална война с американския президент Доналд Тръмп, написа организация France Presse в собствен разбор, представен от БГНЕС.

Юнкер, деец от политиката на Европейски Съюз, се подреди в дългия лист от европейски водачи, в това число немския канцлер Ангела Меркел, които се пробваха да го привлекат Тръмп към оттегляне от протекционистката офанзива, която разтревожи финансовите пазари и света. Бившият министър-председател на Люксембург отива във Вашингтон без мандат за договаряния, само че с желание да мисли " отвън матрицата ", с цел да " откри решение " с Тръмп, сподели еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом, която ще се причисли към Юнкер по време на пътуването.
Залогът е опасността от Белия дом да стовари внушителна вълна от мита за износа на европейски коли в Съединени американски щати - деяние, за което европейците настояват, че ще провокират световно икономическо земетресение и ще провокира ужасяващи ответни дейности от Брюксел . Ако бъдат доказани, митата на Тръмп върху колите биха се добавили към митата за стомана и алуминий, наложени през юни, които съществено навреждат на трансатлантическите връзки, които към този момент са разтърсени от изтеглянето на Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата и от иранската нуклеарна договорка.
В отговор Европейският съюз на 22 юни наложи редица ответни мита, ориентирани към най-емблематични пера от американския експорт - от сините джинси до моторите „ Харли Дейвидсън “ и уискито. Страхувайки се от митата за колите, Брюксел към този момент приготвя лист с още американски артикули, които могат да се сблъскат с реципрочни мита, в случай че пътуването на Юнкер се провали. „ Ще продължим да отговаряме непосредствено на провокациите “, предизвести Юнкер. " Всички старания за делене на европейците са напразни ", добави той.
С " опрян в главата револвер " Еврокомисията на Юнкер обработва комерсиалните въпроси за ЕС-28 и отива в Белия дом с твърдата поддръжка на Меркел, водач на експортната движеща мощ Германия - страна, която Тръмп избра гневно като образец за наказване на Съединени американски щати с търговия. В петък Меркел изрази вяра, че Юнкер може да контракти решение с Тръмп и да спре комерсиалната война. Директната омраза сред съдружниците ще бъде " най-лошото допустимо решение ", предизвести Меркел, описвайки настоящото напрежение в търговията като " доста съществено ". Потенциалните автомобилни мита освен биха нарушили разпоредбите на Световната комерсиална организация, сподели тя, само че също по този начин може да " застрашат благоденствието на доста хора по света ". Но вероятностите за търговски мир изглеждаха слаби в диалозите на Г-20 в събота, откакто министърът на финансите на Съединени американски щати Стивън Мнучин, непосредствен съдружник на Тръмп, съобщи, че Вашингтон ще изиска необятна комерсиална договорка с Европа, с цел да отстъпи от своята опасност с мита.

" Ако Европа има вяра в свободната търговия, ние сме подготвени да подпишем съглашение за свободна търговия без мита, без нетарифни бариери и без дотации. Трябва да ги има всичките три неща ", сподели Мнучин на договарянията в Аржентина. Френският министър на финансите Бруно льо Мер обаче твърдо отхвърли: " Ние отхвърляме да преговаряме с опряно в главата оръжие ", настоявайки, че Тръмп би трябвало първо да отдръпна митата за стомана и алуминий и да се откаже от опасността си за мита за колите.
Не за дълго! За да не се обезсърчи от протекционизма на Тръмп, предходната седмица Юнкер обикаля Азия, подписвайки най-голямата комерсиална договорка на Европейски Съюз с Япония. Европейски Съюз - най-големият обединен пазар в света с 28 страни и 500 милиона души - си обезпечи също и сходни търговски покупко-продажби със прилежащите на Съединени американски щати Канада и Мексико.
И още един подробност. Покрай визитата на Юнкер е решението на Еврокомисията от предходната седмица да нападна американския софтуерен колос Гугъл с рекордна санкция поради неговата операционна система за мобилни телефони - Android.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР