Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи днес

...
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи днес
Коментари Харесай

Удължиха срока за експлоатация на VІ блок на АЕЦ Козлодуй

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране Лъчезар Костов връчи през днешния ден на специфична гала в организацията лиценза за шести блок на АЕЦ " Козлодуй " на шефа на централата Наско Михов. По този мотив Михов съобщи: " Днес е прекрасен ден за българската нуклеарна енергетика ". На церемонията участваха и вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

След модернизацията, животът на шести блок бе продължен с 30 години, само че оптималният период на лицензията, която може да издаде Агенцията за нуклеарно контролиране, е 10 години.

С това завърши програмата за удължение на периода за употреба на двата блока на атомната централа, която стартира през 2012 година. Преди 2 години лиценз получи и пети блок.

Министър Теменужка Петкова съобщи, че денят е прекрасен за цялата българска енергетиката и българската стопанска система, защото АЕЦ " Козлодуй " създава 34% от електрическата енергия в страната на налични цени. Тя акцентира, че с лицензията на шести блок държавното управление е изпълнило един от главните си цели, а точно удължение периода за употреба на пети и шести блок.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР