Председателката на френското Национално събрание Яел Браун-Пиве напомни на депутатите,

...
Председателката на френското Национално събрание Яел Браун-Пиве напомни на депутатите,
Коментари Харесай

Френските депутати се хванаха за гушите заради... вратовръзките

Председателката на френското Национално заседание Яел Браун-Пиве подсети на депутатите, че би трябвало да носят " обичайно " облекло. Междувременно спор за носенето на вратовръзки разделя народните представители от десницата и от левицата, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Не може да идвате (в парламента) облечени както си щете, правилникът на Националното заседание планува офисни облекла ", съобщи Браун-Пиве от партията " Възраждане " на президента Еманюел Макрон в предаване на телевизия " Франс 2 ". 

" Вие не принадлежите към този момент на себе си, когато влизате в Националното заседание и в пленарната зала, вие сте фаворит на народа, вие представлявате французите, значи постоянно би трябвало да имате мислено, че французите би трябвало да се гордеят с вас ", стимулира се тя.

" Моята роля тук не е да бъда служител на реда по облеклото в събранието, вярвам на парламентаристите ", посочи председателката на Народното събрание.

Преди лятната почивка дебатите в Народното събрание се насочиха към дрескода, откакто Рено Мюзелие, народен представител от десницата, разкритикува държанието на леви депутати от обединяването " Нов екологичен и обществен национален съюз " (НЕСНС). По думите му това е една " мръсна, разпасана левица, която кряска на всички места ". 

Междувременно различен народен представител от десницата – Ерик Сиоти, настоя в пленарната зала наложително да се носят вратовръзки.

" Дрехите не вършат депутатите ", отвърнаха му група депутати от " Непокорената Франция ", част от обединяването НЕСНС. Един от тях даже изиска да се забранят " непочтено скъпите костюми " и изрази страдание, че някои депутати " си разрешават да носят в пленарната зала все по-скъпоструващи облекла ". 

Лидерът на НЕСНС Жан-Люк Меланшон разкритикува в своя блог " господата и дамите, които осъждат нашето държание, желаят да ни учат по какъв начин да се държим и обличаме. Те в действителност не знаят: облеклата, които обсипват с ругатни, са нашето неделно облекло. Мнозина, които ни гледат, обаче знаят по какъв начин стоят нещата, защото на този ден са облечени по същия празничен метод ".

Ако костюмът не прави монаха, каквато поговорка има във Франция, той сигурно прави депутата. Въпросът е постоянна тематика в политиката още от зората на парламентаризма. Трябва ли депутатите да носят вратовръзка? В наши дни тематиката се завръща през задния вход, наложена от Ерик Сиоти, който приказва за " нужния знак на почитание към нашите институции ". " Непокореният "  депутат Луи Бояр се хвърли в контраатака.  " Упрекват ни, че идваме в Националното събрание просто облечени, само че същинското неприличие е да се разхождаме с костюми, които костват повече от минималната работна заплата ", отговори той. 

Аксесоарите на висшите съсловия

Дясното и лявото се сблъскват с домашни аргументи. Схематично видяно, левицата се стреми да бъде покрай хората и затова да се облича като тях. Това е смисълът на скандалното идване на комунистическия народен представител Патрис Карвальо, облечен в наследник работен гащеризон на 12 юни 1997 година Или пък за отхвърли на " Непокорените "  да бъдат принудени да носят вратовръзка, когато бяха определени през 2017 г.  " Някога в Народното събрание е имало санкюлоти (безгащници), днес ще има санкравати (безвратовръзници), оправда го водачът му Жан-Люк Меланшон. Депутатите от LFI Матилд Пано и Алексис Корбиер са поели перото. Този петък те считат, че носенето на вратовръзка " е дрескод на доста характерна обществена категория, нормално на най-заможните мъже " и че " не е подходящо да се желае от депутатите да се отличават и да одобряват дрескода на обществено малцинство ". Защото, изясняват те, " депутатите би трябвало да съставляват хората, техните очаквания и възмущения, а не да се дистанцират от тях ".

В " Облеклото в политиката "  историкът Фредерик Матони написа, че вратовръзката " е аксесоар на висшите съсловия " и че носенето ѝ " подхожда на обществения състав на общностите ". За този политически академик, последовател на левицата, носенето на вратовръзка " евентуално " се подчинява на " угриженост за разликата " във връзка с гласоподавателите, " само че също и на работническата класа ".

Десните и крайнодесните настояват, че са загрижени за " имиджа ", който излъчват техните определени представители. " Непокорените са снимани разчорлени като хипита. Ние не идваме по джапанки и шарени ризи ", подиграваше се Марина Льо Пен през юни.

" Примката на вратовръзката "
При откриването на новото Национално събрание тримата национални избраници от Полинезия се появиха по сандали, цветни ризи и колиета. " Освен на Марина Льо Пен ние не направихме усещане на никого ", споделя Тематей Льо Гаик пред " Либерасион ". Моят сътрудник Мотаи Брадърсън е тук от пет години, тъй че евентуално са имали време да свикнат с облеклото му. Той обаче не употребява това като политически мотив. Според стилния публицист Марк Боже, който обича да споделя, че " облеклото е политика и политиката е облекло ", не е изненадващо, че политическият спор навлиза в региона на облеклото. Това не е нещо ново ", написа в Туитър историчката Матилда Ларер, специалистка по революциите и поданството през XIX век. В историята на парламентарните събрания облеклата на депутатите са били знак за принадлежност към избрана класа. Членовете на Народното събрание могат да имат съображения за обличане, с които да отбележат политическа, обществена или етнокултурна еднаквост. И по този метод те могат да заемат антирасистки, антиколониални или самостоятелни позиции. Що се отнася до костюма и вратовръзката, които Ерик Сиоти желае да наложи отново, съгласно историчката те " би трябвало да въплъщават честността на определения представител и да разрешават равнопоставеност на депутатите ".

Промяната през 2017 година

В реалност този аксесоар в никакъв случай не е бил наложителен в Националното заседание по време на Петата република. Правилата приказват по-скоро за условието за уместно облекло. Следователно носенето на вратовръзка се подразбира и ползва безмълвно. През 2017 година нещата се промениха с появяването на депутатите от " Непокорената Франция ". Те се отличаваха с това, че не носеха вратовръзка. Превърнаха го в своя запазена марка, което провокира дискусия.

Същата година Франсоа Рюфен бе санкциониран с 1378 евро за носене на тениска. Година по-късно Жан Ласал се появи с жълта жилетка.

Тези три събития доведоха до промени в правилника през 2018 година Неговият чл. 9, който се отнася до облеклото, бе променен за първи път. Оттогава се употребява терминът " офисно облекло ", което не би трябвало да показва религиозна, политическа или комерсиална принадлежност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР