Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи възможността
Коментари Харесай

Фон дер Лайен продължава да отстоява твърда позиция в спора с Полша

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изключи опцията Полша да получи милиарди евро помощ за възобновяване от пандемията от ковид, до момента в който държавното управление във Варшава не анулира своята противоречива промяна на правосъдната система, съобщи ДПА.

Полша би трябвало да възобнови правосъдната самостоятелност, както изисква Съдът на Европейския съюз, с цел да получи пари от Европейския фонд за възобновяване, сподели Фон дер Лайен пред немския в. " Аусбургер алгемайне ".

По думите й има ясни правила за приемането на пари от фонда, които важат за всички страни членки.

" Тези вложения са вероятни единствено с промени, а те са посочени в съответните за страната рекомендации ", съобщи Фон дер Лайен.

" За Полша условието за промяна, обвързвана с възобновяване на независимостта на правосъдната система, е в действие от години ", сподели тя.

Според актуалните калкулации Полша би трябвало да получи от възстановителния фонд към 23,9 милиарда евро безплатна помощ и спомагателни заеми за милиарди евро.

Спорът с Полша е основно поради дисциплинарната камара към Върховния съд. Според Съда на Европейски Съюз нейната активност е несъвместима с разпоредбите на общността за самостоятелност и безпристрастност на правосъдната система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР