Предложеният регулаторен орган за английския футбол ще има правомощията да

...
Предложеният регулаторен орган за английския футбол ще има правомощията да
Коментари Харесай

Регулатор в Англия ще може да отнема собствеността на клубовете от техните босове

Предложеният регулаторен орган за британския футбол ще има пълномощията да лишава неприятни притежатели от правото им да ръководят клуба и да ги принуждава да продават дяловете си, заяви The Guardian.

На 19 март държавното управление разгласява проектозакона за ръководство на футбола, за чието правене бяха нужни две години съвещания и който провокира междуособици сред заинтригуваните групи във футбола. Въпреки че към този момент има изясненост по отношение на задачата на регулатора и предлагания от него метод, огромна част от детайлностите към момента следва да бъдат решени и вероятно променени от депутатите.

Според законопроекта главните отговорности на британския самостоятелен футболен регулатор (IFR) са да „ ръководи лицензионния режим, да следи и постанова спазването на условията за финансова регулация, собствеността на клубовете и техните шефове, ангажираността на почитателите и отбраната на клубното завещание “.

Лицензионният режим е главното средство, посредством което IFR ще прави оценка финансовото положение на клубовете и тяхната ангажираност с другите условия в границите на мандата на регулатора. Финансовите инспекции ще се правят частично посредством оценка на финансите на клуба и способността му да „ показва постоянни съществени финансови практики “.

На първо място тези лицензи ще бъдат краткотрайни и ще се издават за период от три години, като регулаторният орган ще се ангажира да работи с клубовете, с цел да подсигурява, че те дават отговор на минималните критерии. След приключването на този интервал ще бъде публикуван непрекъснат лиценз, който обаче може да бъде лишен като последна глоба при положение на по този начин нареченото „ настойчиво и съзнателно неспазване на условията “.

По отношение на теста, прилаган към притежателите и шефовете, регулаторът ще работи на три стадия. Първият ще бъде обичайна оценка на „ честността, честността и финансовата непоклатимост “, като от шефовете също се чака да потвърдят своята подготвеност.

Вторият стадий ще разреши „ засилена сложна инспекция “ на източника на парите на евентуалните притежатели, с цел да се спре потреблението на „ противозаконни “ пари за закупуване на дялове в клубове.

На третия стадий ще се изисква представянето на бизнес проект, в който се показва по какъв начин притежателят ще се стреми да ръководи клуба си стабилно.

Тези проби ще бъдат прилагани към всички евентуални притежатели и шефове, преди те да стартират да извършват функционалностите си. Съществуващите притежатели и шефове ще би трябвало да бъдат тествани в границите на процеса на лицензиране, а в случай че има опасения, че могат да нарушат изискванията на регулатора, също ще могат да бъдат тествани. В случай на несполучлив тест регулаторът ще има крайната власт да принуди притежателя да продаде или да „ наложи продажба “, като в същото време ще има опция да забрани на лицата да работят пожизнено.

Що се отнася до ангажираността на почитателите и клубното завещание, от клубовете ще се изисква да се съветват постоянно с тях, само че няма да са задължени да подхващат дейности по техните опасения. Въпреки това от клубовете ще се чака да получат единодушието на последователите, преди да трансформират аспекти, които се смятат за основни за тяхното завещание, като да вземем за пример герба или цветовете. Всеки проект за продажба на домакински терен би трябвало да бъде утвърден от регулаторния орган.

Голяма част от съответните цели и критерии на регулатора към момента следва да бъдат избрани, в това число и основните ограничения, като да вземем за пример надзор на разноските, посредством които клубовете ще би трябвало да подсигуряват финансовата си резистентност. В законопроекта се признава и опцията рамката, в която ще работи регулаторът, да бъде наранена от промени във футболната промишленост, като да вземем за пример спад или отвод от приходите от лъчение или неспособност клубовете да си набират подготвени заеми.

Рик Пари, ръководителят на Английската футболна лига, който е най-силният глас в британския футбол в поддръжка на основаването на регулатор, съобщи, че публикуването на законопроекта е „ огромен, огромен ден “, и съобщи, че е вярно регулаторът да има опция да дефинира свои лични цели и критерии.

English football regulator close as government confirms ‘historic’ bill
— Guardian sport (@guardian_sport)
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР