Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на

...
Предложените от правителството компенсации за бизнеса заради високите цени на
Коментари Харесай

Добри Митрев: Властта още има възможност да преосмисли предложението си за компенсация на бизнеса

Предложените от държавното управление обезщетения за бизнеса поради високите цени на електрическата енергия не са задоволителни и е допустимо да доведат до внезапен спад в стопанската система, безработица и обществено напрежение.

Това са декларирали на срещата с президента Румен Радев представители на работодателските организации, представени от БНР.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев разяснява, че оферти таван на компенсацията в размер на 30% от действителната пазарна цена, прави мярката неработеща:

" Таванът от 30% от пазарната цена в действителност ще помогне на някои от предприятията да оцелеят още няколко дни, само че няма да ги избави. "

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев разяснява, че след разбора на обстановката работодателите нямат разлики с президента и са разискали вероятни разновидности за реакция.

" От всички благоприятни условия стигнахме до общия извод, че този, който се предлага за компенсиране на потребителите на свободния пазар - посредством възобновяване на част от надвзетите суми по отношение на рисковите цени на електрическата енергия, е най-работим ".

Работодателските организации са показали пред президента своите планове за степента на отплата, съобщи Велев:

" Това, което предложихме в началото, беше цената по мораториума, т.е. прогнозната пазарна цена на КЕВР за този ценови интервал - 119 лева Министърът на енергетиката предложи 185. Ние сме дали планове и за двата случая ".

Митрев изясни настояванията на българските предприятия за компенсиране на 75% от разликата сред действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

" Това, което президентът в действителност изслуша - ние показахме нашите калкулации, нашите разновидности за това, което би било заслужено обезщетение на процедура за този конфискуван запас от българските предприятия, който сега е в българската енергетика. Информирахме го за това, че даже не са нужни средства от републиканския бюджет за компенсиране на всички небитови консуматори и че в края на краищата едно заслужено компенсиране, не просто няма да ни разреши да затънем като стопанска система, а може да ни даде голям късмет за стопански напредък ".

Преди дни от бизнеса приканиха президента да свика КСНС поради цените на тока. След срещата Митрев сподели:

" Изпълнителната власт към момента има опция да премисли към този момент обявеното от тях предложение и да не се стига до подобен формат ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР