Предложението за промяната на ПУП-а на терена на бившия завод

...
Предложението за промяната на ПУП-а на терена на бившия завод
Коментари Харесай

Скандал с поредния апетитен имот

Предложението за смяната на ПУП-а на терена на някогашния цех на Кока-Кола в Пловдив още веднъж ще влезе за гласоподаване в Общинския съвет. Това се случва, откакто регионалният шеф Дани Каназирева върна за ново разглеждане решението, признато от локалния парламент. Новият обстоен организационен проект на терена с величина 48 дка, бе признат на последната сесия с 23 гласа „ за”, 5 ”против” и 14 „ въздържали се”, напомня Trafficnews. С приемането му това позволяваше на притежателя на парцела, заключен сред бул. „ Цариградско шосе “ и бул. „ Шести септември “, да вдигне 170 000 кв.м РЗП. Собственик на имота е „ Олимпия Парк Инвест” ЕООД, чийто капитал е еднолична благосъстоятелност на предприемачът Ангел Куков.

След решението на локалния парламент обаче регионалният шеф върна решението, защото счита, че е незаконосъобразно в частта за утвърдените устройствени индикатори. В претекстовете си Каназирева посочи, че гласувания Подробен устройствен план се планува Кинт 4,0, до момента в който коефициентът там е Кинт 2,5 по Общия организационен проект. Отделно плътността на застрояване е вдигната от 50% на 70% за терена, което също опонира на нормативната уредба. Височината пък е до 50 метра!

Въпреки абсурда и публичното неодобрение против следващото застрояване и извисяване на мастодонт в Пловдив, отрасловият зам.-кмет арх. Невена Балчева, не е подхванала никакви промени по предлагането. С други думи тя се надява общинарите да го одобряват и той да влезе в действие. Оправданията на зам.-кмета по устройство на територията са, че планът е минал през ЕСУТ, с което на процедура си избърсва ръцете. От гръмването на абсурда, до този миг тя не е взела отношение като експерт и политическа фигура, каквато е безспорно е един заместник-кмет.

За разлика да вземем за пример от Тодор Чонов, който е външен за региона, която управлява, арх. Балчева е дълготраен специалист за ресора, за който дава отговор. Видно е, че съгласно настоящия Общ организационен проект параметрите на новия Подробен устройствен план не дават отговор на него, което е жестоко престъпление. Странно наподобява по какъв начин арх. Балчева би пропуснала сходна неточност, поради големия ѝ опит.

От друга страна арх. Балчева с предлагането на новия Подробен устройствен план на някогашния цех в индустриалната зона погазва дългогодишния труд за правенето на нов Общ организационен в Пловдив, в който тя би трябвало да е мотор.

Видно от новия план на Общ устройствен план теренът попада в Смесено-функционална зона 2. В него устройствените индикатори са надалеч по-занижени от предлагания нов Подробен устройствен план. Височина до 25 метра, застрояване до 50% и Кинт 3.0.

С други думи зам.-кметът по устройство на територията употребява безвремието до приемането на новия Общ организационен проект, който би блокирал сходно грандоманско строителство. Въпросът е в чий интерес го прави? Със сигурност не и от позиция на публичния интерес, тъй че отговорът би трябвало да се търси другаде. Ако този Подробен устройствен план влезе в действие в този момент, то това ще окуражи да се пипнат и на други места в града проектите преди новия Общ устройствен план да влезе в действие, а очевидно арх. Балчева не се тормози от това.

Хипотезите за решаването на разногласието са три. Първата е ветото на Каназирева да бъде бутнато от локалния парламент, като то събере 26 гласа „ За”. Тогава решението ще влезе в действие в настоящия му тип, а регионалният шеф може да сезира Административния съд в Пловдив, който да реши разногласието.

При втората - вносителят на първото предложение – зам.-кметът арх. Балчева може да предложи на микрофон на сесията решението да бъде съобразено със забележките на регионалния шеф. При подобен случай устройствените индикатори ще се понижат до 2,5 Кинт и 50% застрояване, а ПУП-ът ще бъде признат.

Дори, в случай че предлагането не събере 26 гласа „ за”, само че се гласоподава без корекции от страна на арх. Балчева, то още веднъж в действие е първото гласувано предложение и Каназирева може да сезира Административния съд.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР