Предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства

...
Предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства
Коментари Харесай

Спор в НС заради идеята за форсмажор



Предложението на вицепремиера Корнелия Нинова за оповестяване на форсмажорни условия за българските компании, които не могат да извършват договорни задължения поради войната в Украйна, провокира реакции в Народното събрание. Идеята беше атакувана и от опозицията, и от съдружните сътрудници.

Още при започване на пленарния ден ГЕРБ изиска чуване на премиера Кирил Петков в Народното събрание поради оповестеното от вицепремиера Корнелия Нинова предложение за оповестяване на форсмажор по всички междуфирмени контракти поради войната в Украйна.

Според най-голямата опозиционна група сходно решение ще изправи правната система пред разпад и се слага под риск активността на стопанските субекти.

Социалистът Георги Михайлов съобщи в отговор:

„ Ако някой каже обстановката в страната, че сега е напълно естествена при 2-годишна пандемична обстановка, при война на границата на България, при тежки разстройства в доставките в целия свят, казано условно не са форсмажорни условия. Кое се води форсмажорни условия? “.

Но по-късно Българска социалистическа партия изиска чуване на Корнелия Нинова, само че в комисията по икономическа политика и нововъведения, като настояването е подписано от депутатите Петър Кънев и Румен Гечев.

Изслушване на Нинова желаеха и от Движение за права и свободи .

Депутатът Йордан Цонев съобщи:

„ Защото, в случай че примерно това значи блокиране на всички контракти в страната, би трябвало да се каже какви са последствията за бизнеса, за хората от това “.

Опозицията в лицето на „ Възраждане “ видя в предложенията за въвеждане на изключителна обстановка обезверен ход без стопански изгоди. Лидерът Костадин Костадинов разяснява:

„ Изпадаме в обстановка, в която тръгваме да търсим пожарни разновидности “.

Разколебани се оказаха и редиците на ръководещата коалиция. Най-голямата политическа мощ в ръководството „ Продължаваме промяната “ се оказа, че към момента нямат позиция. Депутатът Александър Ракшиев, заместник-председател на комисията по икономическа политика съобщи, че предлагането следва да бъде деликатно преценено.

„ Моята персонална позиция е, че това не е най-хубавото решение в обстановката “.

За „ Демократична България “ форсмажорът е прекомерно радикална мярка, уточни ръководителят на парламентарната група Христо Иванов:

„ Не я намираме за нещо, което е подходящо на този стадий и се противопоставяме на нея “.

След изключително съвещание на парламентарната група на ГЕРБ от партията още веднъж министър председателят Кирил Петков неотложно да бъде изслушан за предлагането за въвеждане на режим форсмажор за българските компании. В изказване в коридорите на Народното събрание ръководителят на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова акцентира, че неявяването на Кирил Петков значи, че вицепремиерът Корнелия Нинова е иззела функционалностите му:

„ Корнелия Нинова диктува освен дневния ред на обществото, на Министерския съвет явно, само че и дневния  ред на Народното събрание. Корнелия Нинова го е извикала някъде и се схващат „ като мъже “.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев обаче беше безапелационен:

„ Не намирам за належащо министър-председателят да идва и да дава пояснения сега по този въпрос “.

Вчера вицепремиерът Корнелия Нинова заяви за решението за въвеждане на форсмажор, което по думите ѝ ще разреши отсрочване на периодите за осъществяване и попречване на неустойки.

Предложението е интервалът на деяние на форсмажорните условия да важи от 24 февруари до края на март и да се отнася за всички браншове в българската стопанска система.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР