Предложение за осъждане на кризисната здравна ситуация, предизвикана от агресията

...
Предложение за осъждане на кризисната здравна ситуация, предизвикана от агресията
Коментари Харесай

СЗО разглежда две противоречиви резолюции за ситуацията в Украйна

Предложение за наказание на спешната здравна обстановка, провокирана от експанзията на Русия в Украйна, ще бъде показана пред асамблеята на Световната здравна организация (СЗО) в четвъртък, което ще докара до готова съперничеща резолюция от Москва, която не загатва личната си роля в рецесията, предава Ройтерс.

Първоначалното предложение, подкрепено от Съединените щати и повече от 40 други страни, осъжда дейностите на Русия, само че не изисква неотложно прекъсване на нейното право на глас в здравната организация на Организация на обединените нации. Руския документ, подсилен от Сирия, също ще бъде прегледан.

Ако самодейността, водена от Запада, бъде утвърдена съвсем единомислещо, наблюдаващи споделят, че това ще изпрати мощно политическо обръщение, което рядко се среща в многостранната система на Организация на обединените нации.

" Опустошителните военни дейности подкопават напъните за обезпечаване на здраве и благоденствие за всички, подкопават задачата на СЗО ", сподели пред събранието Адам Ниджелски, министър на опазването на здравето на Полша, която е един от поддръжниците на първата резолюция. " Вярвам, че Организацията не може да мълчи в тези случаи. "

И двете резолюции показват " сериозна угриженост по отношение на продължаващата изключителна здравна обстановка във и към Украйна ", само че единствено в предлагането, водено от Запада, се споделя, че изключителната обстановка е " провокирана от експанзията на Руската федерация против Украйна ".

Високопоставен посланик от съветската задача в Женева сподели: " Резолюцията съдържа серия от антируски изказвания и безпочвени обвинявания и затова не може да бъде подкрепена ".

Посланикът на Англия в Организацията на обединените народи в Женева Саймън Манли назова в " Туитър " резолюцията на Русия " безсрамен опит за разпръскване, спиране и комплициране ".

Държавите-членки на европейската секция на СЗО, към този момент одобриха резолюция, която може да докара до закриване на районния офис на СЗО в Москва, напомня " Интерфакс "..

Дипломати споделиха, че се притесняват да не провокират Русия прекомерно доста, като се има поради нуждата от съдействието ѝ със СЗО за наблюдаване на заболяванията.

Един западен посланик сподели пред Ройтерс: " Ние не желаеме да гоним Русия от многостранната система ".

Резолюциите идват дружно с отчет на генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който акцентира " опустошителните " последствия за здравето от съветската инвазия, в това число 235 офанзиви против здравни заведения, както и животозастрашаващи спирания на здравните услуги.

Припомняме, че предходната седмица Русия загатна, че може да напусне СЗО, както и други интернационалните организации, които съгласно заместник-председателя на съветската Държавана дума Пьотър Толстой " не носят никаква изгода, а директно вредят " на стрната му.

Още на идващия ден съветският външен министър Сергей Лавров удостовери готовността на Русия да взе участие интензивно в работата на Световната здравна организация (СЗО), заяви " Интерфакс ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР