Предизвикателсвата пред компанията предстоят, ако цените на суровините продължат да

...
Предизвикателсвата пред компанията предстоят, ако цените на суровините продължат да
Коментари Харесай

Напрежение на върха в Akzo Nobel

Предизвикателсвата пред компанията предстоят, в случай че цените на суровините продължат да нарастват, а тези на покритията се запазят.

Още по тематиката
Тон Бюхнер се отдръпва по здравословни аргументи, ще го замести Тиери Ванланкер

Близо една пета от акционерите желаят обединение с американската PPG и отхвърлят претекстовете за отвод на управлението

Американският съперник PPG industries предложи неотдавна 22.4 милиарда евро за холандската химическа компания

Холандската компания има желание да отдели бизнеса си с химикали

Антъни Бургманс се отдръпва от поста ръководител на управителния съвет на Akzo Nobel през април 2018 година вследствие на напън от страна на вложителите, откакто компанията притежател на марката Dulux показа незадоволителни финансови резултати за второто тримесечие, оповестява Financial Times.
Напрежението в холандската компания се ускори в края на юни, когато управлението отхвърли предлагането за придобиване на съперника PPG за 27 милиарда евро или с към 50% повече от пазарната капитализация. Незадоволителното показване на компанията през второто тримесечие обаче принуди бордът й да се съгласи взаимни отстъпки, с цел да избегне спомагателна рецензия от вложителите.

Компромисните ограничения

На акционерната среща на 8 септември ще бъде определен нов ръководител на УС и ще се сътвори контролен комитет, който ще следи от близко активността на компанията и ще осведоми непосредствено акционерите. На срещата ще бъдат разисквани още офертата на PPG и концепцията на част от акционерите възнагражденията на високите позиции в компанията да бъдат директно свързани с резултатите.

Предпазливият метод на вложителите към проектите на управлението на компанията частично се дължи на все по-честото споменаване на концепцията за разделянето на Akzo Nobel на две елементи. Реализирането й обаче наподобява все по-нереалистично, откакто някогашният изпълнителен шеф Тон Бюхнер се отдръпна от поста заради здравословни аргументи. Новоназначеният Тиери Ванланкер обаче не е ясно дали споделя възгледите на предшественика си и дали ще продължи развиването на компанията в тази тенденция.

Резултатите на компанията

В кратковременен проект натискът върху компанията от страна на най-големия й вложител Elliot Advisors с неговите 9.5% ще продължи, откакто резултатите на Akzo Nobel не дадоха отговор на прогнозите на анализаторите. Брутната облага през второто тримесечие е намаляла с 6.1% на годишна база до 461 млн. евро. От компанията отдават това на по-слабото търсене на продуктите, свързани с морски и защитни покрития и по-високите цени на суровините. Коригираната облага на акция е 1.35 евро, което е растеж от 2% по отношение на миналогодишните 1.32 евро. Приходите на компанията също отелязват растеж от към 2%, макар че това значително се дължи на разнообразни сливания и придобивания. Компанията също по този начин съумя да извърши програмата си за назад изкупуване на акции на стойност 160 млн. евро.

Въпреки напрежението компанията към момента чака годишната облагата да се усили с към 100 млн. евро, а удостоверение за това е растежът от над 1% в облагата преди облагане с налози и лихви за първото полугодие. " Това обаче може да съставлява огромно предизвикателство за производителя, в случай че цените на суровините продължат да се покачват, а тези на покритията се запазят ", предизвестяват анализаторите в UBS.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР