Предизвестен резултат на първия тур на президентските избори във Франция

...
Предизвестен резултат на първия тур на президентските избори във Франция
Коментари Харесай

Британски и американски издания за френските избори

Предизвестен резултат на първия тур на президентските избори във Франция - мнения от английския и американския печат
Френският президент Еманюел Макрон и крайнодясната кандидатка Марин Льо Пен ще се изпарвят един против различен на втория тур на президентските избори във Франция, извежда в заглавие английският вестник " Индипендънт ". Изданието цитира думите на заелия трето място на първия тур крайноляв претендент Жан-Люк Меланшон, който споделя: " Не би трябвало да има нито един глас повече за Льо Пен на втория тур ".

Във Франция следва оспорван балотаж сред Макрон и Льо Пен написа в заглавие английското издание " Гардиън ". Вестникът показва, че Макрон се нарежда като проевропейски " прогресист " по отношение на, по думите на президента, споделяната от Льо Пен антимюсюлманска, националистическа стратегия и залитането ѝ към съветския президент Владимир Путин.

Британското издание отбелязва, че Макрон има конфортна преднина от 27,6 % по отношение на 23,4 % за Льо Пен съгласно анкетите, и е постигнал по-добър резултат на първия тур, в сравнение с изборите през 2017 година " Гардиън " показва, че резултатът на Льо Пен също е по-висок, в сравнение с изборите преди пет години. Тя набра поддръжка с акцията си за излизане от рецесията с високите разноски на семействата и инфлацията.

Изданието отбелязва, че нито един от претендентите, с изключение на крайнодесния ефирен водещ Ерик Земур не поддържа Льо Пен за втория тур.

Вестникът цитира думите на Макрон, който сподели пред публицисти: " Когато крайната десница във всичките ѝ форми получава такова посланичество във Франция, не можем да кажем, че всичко е наред, по тази причина би трябвало да излезем и да се убедим хората с доста примирение и почитание към тези, които не ни поддържаха на първия тур ". Президентът се обърна към последователите си с думите: " Не се заблуждавайте нищо още не е решено и дебатът, който ще имаме в идващите две седмици ще бъде решителен за страната и за Европа ".

Льо Пен, от своя страна, упрекна Макрон, че сее " разделяне и безпорядък " и прикани " всички, които не са дали своят вот за него " да я поддържат.

Изданието отбелязва, че в този момент е от основно значение към кого ще отидат на втория тур гласовете за Меланшон, който прикани да не се гласоподава за Льо Пен.

Вестникът показва, че на предишните избори множеството леви гласоподаватели са дали гласа си за Макрон на втория тур, само, с цел да не завоюва Льо Пен.

Според " Файненшъл таймс " резултатите от първия тур на изборите демонстрират, че Льо Пен в никакъв случай не е била по-близо да завоюва властта за крайната десница във Франция и да тръгне по стъпките на Доналд Тръмп в Съединени американски щати и последователите на Брекзит във Англия, което за Франция би било казус.

Вестникът показва, че Льо Пен е евроскептична, казвала е, че ще изтегли Франция от командните структури на НАТО и в предишното и изразявала удивление от Владимир Путин. Изданието отбелязва, че в случай че тя завоюва изборите това ще бъде потрес за цяла Европа и света по време, когато е в ход съветската инвазия в Украйна.

Според " Файненшъл таймс " резултатите от първия тур на изборите сочат срив в поддръжката за обичайните партии от левицата и десницата, като социалистите и " Републиканците ", и напредък на крайната десница.

Макрон твърди, че избирането за Льо Пен за президент ще бъде рисково за Франция, Европейския съюз и Запада и разкритикува нейната протекционистка икономическа стратегия, като непоследователна и невъзможна за финансиране, отбелязва вестникът. Неговата стратегия включва продължение на промените, понижение на налозите за модернизиране на стопанската система и привличане на задгранични вложения, като по едно и също време с това се подтиква заетостта, показва изданието.

Американският вестник " Вашингтон пост " предвижда също доста оспорвана борба на втория тур на президентските избори във Франция.

Според изданието резултатите от първия тур демонстрират разочарованието от Макрон поради растежа на потребителските разноски, само че отразяват и опита на Льо Пен да се показа за по-умерена.

Вестникът цитира думите на Льо Пен, която сподели пред свои последователи, че вторият тур ще бъде " избор за обществото и цивилизацията ", в които французите желаят да живеят.

Някои от отпадналите претенденти неотложно приканиха последователите си да гласоподават за Макрон, с цел да осуетят победа за Льо Пен, отбелязва изданието. Сред тях са Фабиан Русел, Ан Идалго и Яник Жадо, както и десноцентристката кандидатка Валери Пекрес, чийто гласоподаватели съгласно анкетите са по-склонни да поддържат Льо Пен.

Вестникът показва, че Макрон ще има тежката задача да убеди гласоподавателите да го поддържат в оставащите две седмици до втория тур на 24 април.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР