Преди време Бургас беше модел за правене на футбол. Черноморец

...
Преди време Бургас беше модел за правене на футбол. Черноморец
Коментари Харесай

Диян Петков пред Efirbet: Футболът в Бургас ще живне, ако се реши един проблем

Преди време Бургас беше модел за правене на футбол. Черноморец и Нефтохимик имаха съществено наличие в професионалния футбол, стадионът в кв. „ Лазур “ бе първият съвременен у нас след идването на демокрацията, а базата също беше на равнище.

Сега всичко е радикално друго. Единият клуб крета в третия ешелон, а другият стигна до пета дивизия. потърси една от легендите на бургаския футбол Диян Петков, с цел да изясни за какво се стигна дотук. В диалога някогашният нападател показва главния проблем, който би трябвало да се реши, с цел да може, когато се приказва за Бургас, градът още веднъж да се свързва и с футбола.

    - Г-н Петков, кой докара бургаския футбол до просешка сопа?

    - Според мен това се получи заради неналичието на интерес от страна на бизнеса. През последните години единствено две компании помагаха на футбола в града ни, само че в последна сметка това се оказа извънредно незадоволително.

    - Бихте ли посочили съответен провинен?

    - Вижте, през последните пет-шест години, че и повече, някъде се скъса нишката сред клубните управления на двата отбора, спонсори и общинско управление. Преди две години пък и пандемията унищожи доста бизнеси, само че тя не е главната причина да стигнем дъното.

    - Виждате ли излаз от тази обстановка?

    - На този стадий не мога да кажа, че съм оптимист. Бях подобен преди две години, когато с Нефтохимик стигнахме до пето място във Втора лига, само че след това всичко рухна. Имаше малко живот и при Черноморец, само че за малко.

    - Ако огромните имена от генерации бургаски футболисти се обедините и отидете дружно при кмета, няма ли да има опция дружно да намерите решение?

    - Ние към този момент ходихме при него, само че резултат няма. Не виждам смисъл да повтаряме едни и същи неща.

    - Чувал съм, че Вашият кмет оказва помощ на спорта?

    - Аз имам друго мнение, само че ще го запазя за себе си.

    - Колко пари дава общината в Бургас на локалния футбол?

    - Със средствата, които тимовете получават, не може да се прави сериозен футбол. В Бургас обаче не е единствено футболът, има 120 клуба, на които общината отпуска средства по отношение на годишния си бюджет за спорт. За професионален футбол обаче са нужни доста пари. Ние нито ги имаме, нито се вижда светлина в тунела.

    - Как се стигна до този парадокс в Бургас – клубовете да заплащат наем, с цел да употребяват стадион „ Черноморец “ и този в комплекс „ Лазур “?

    - Митко Събев има финансови искания и всичко е документирано. Вече минаха години, а въпросът остава забранен, само че по-лошото е, че никой не поставя старания да го позволи. Като предприемач господин Събев е споделил какво желае, само че сумата е голяма. Така че, в случай че тези, които ръководят Бургас, не са настоятелни, не беседват с него и не опитат да стигнат до някакво съглашение, което да бъде преференциално за двете страни, смяна няма да има.

    - Доколко е правилно, че стадионът в „ Лазур “, който бе красавец, е на път да рухне?

    - Засега няма такава заплаха, защото въпреки всичко се поддържа от общината, само че несъмнено се нуждае от поправки на някои места. Кой обаче ще има тласък да ги направи, откакто на терена играят главно подрастващи.

    - Разбрах, че има концепция да се построи нов стадион в града?

    - Това и аз го чух по време на едни диалози на високо равнище, само че нямам доверие да се случи. А и Бургас няма потребност от нов стадион, откакто си имаме два доста положителни, на които би трябвало само да се създадат минимални усъвършенствания и на тях безплатно да играят всички бургаски тимове. Специално пък базата към стадион „ Черноморец “ е в положение да се трансформира в база на целия бургаски спорт.

    - Значи, в случай че си поставите основите, може да си изградите къщичката?

    - Можем, само че слагането на тези основи се оказва голям проблем. Ако се откри решение за двата стадиона, по-лесно ще се намерят рекламодатели, спомоществователи и спонсори, които да възродят бургаския футбол. Аз обаче съм реалист и към днешна дата не виждам кой може да позволи този общоприет проблем на футбола в Бургас.

    - Какви са упованията Ви от бургаските отбори през новия сезон?

    - Черноморец се снабдиха със спонсор и за третия ешелон бюджетът им е порядъчен. Разполагат и с упорит треньор в лицето на Георги Чиликов. Със сигурност ще се борят да се завърнат в професионалния футбол и нека да реализират задачата си. После обаче, с цел да щурмуват елита, ще им трябват надалеч повече средства. За Нефтохимик не си коства да разясня. Млади момчета, пети ешелон, най-ниско равнище.

    - Г-н Петков, какво мислите за футбола в нашия хайлайф?

    - Гледам всички мачове по малкия екран и за мен множеството са забавни и оспорвани. Смятам, че в случай че се направи изследване, футболните мачове ще са най-гледаните по малкия екран спрямо другите излъчвания и продукции. Така че нашият футбол си остава обществен феномен.

    - Той е феномен, само че футболно качество по нашите терени липсва.

    - Кое ни е наред в страната, че да имаме такива високи условия към футбола. За мен персонално рецензиите към футболистите са прекомерни и не ми харесва по този начин да ги плюят. Не ми харесва също, че има малко български играчи в тимовете.

    - Чужденците ли пречат на развиването им?

    - Не бих споделил. Всичко зависи от нашите играчи. Те би трябвало сами да покажат, че заслужават треньорите да разчитат на тях, като са по-отговорни, взискателни към себе си и упражняват повече, а не да търсят на хляба мекото и с най-малко старания и вложение да желаят да реализират повече.

    - Вашата работа разрешава да сте осведомен с качествата на доста футболисти от най-ранна възраст. Защо имаме перспективни момчета, само че когато стигнат до мъжете, множеството от тях завършват с футбола?

    - До 14, 15 и 16-годишна възраст в действителност имаме доста гении, само че в идващите 3-4 години по-голямата част от тях не се развиват в мечтаната посока. Една от аргументите е, че отстъпват физически и не са готови за мъжкия футбол, а другата е отношението им към футбола. За да израства един млад състезател, той би трябвало да е умишлен и порядъчен, да тренира професионално и да води верния за един състезател живот, който е лишен от редица удоволствия.

    - Какво очаквате от новия селекционер на националния тим на България?

    - Всеки нов треньор дава мотив за оптимизъм, само че поради положението на родния футбол, не е редно да имаме огромни упования. Ако първоначално той успее да вдигне равнището и усъвършенства резултатите, ще създадем крачка напред.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР