Преди седмица тя спечели престижния международен конкурс за жени, създателки

...
Преди седмица тя спечели престижния международен конкурс за жени, създателки
Коментари Харесай

Между фотографията и природата. Анджела Иванова, която се научи да разбива стени

Преди седмица тя завоюва влиятелния интернационален конкурс за дами, създателки на нововъведения в производството EIT LEADERS в конкуренцията на дами бизнесмени от над 20 европейски страни.

Тя е Анджела Иванова и е изпълнителна директорка и съоснователка на компанията LAM`ON . През последните няколко години това е следващо самопризнание, което получава с концепцията си за биоразградимо фолио, създадена дружно с Гергана Станчева и доцент доктор Филип Ублеков .

През 2019 година компанията попадна в класацията на Forbes „ 30 под 30 “ за обществено предприемачество и беше отличена с марка на Фондация „ Приложни проучвания и връзки “ за „ Високи достижения в нововъведенията “, под патронажа на президента Румен Радев.

В началото на 2020 година в LAM`ON влагат съоснователят на Telerik, „ Телерик Академия “ и инкубатора Campus X Светозар Георгиев и основателката на MOVE.BG Саша Безуханова.

Днес компанията за биоразградимо фолио , учредена от Анджела и Гергана, има европейски документ за най-голям % биобазиран материал и следва си извади европейски патент за рецептата.

Основното приложение на създавания от компанията им ламинат е в печатната промишленост и в ламинирането на картони и всевъзможен подобен вид опаковки , да вземем за пример, за козметика и храни. Сега LAM`ON стартира да създава и фолио, което може да се разтваря в студена солена вода, т.е. – в морето.

Пътят дотук обаче не е елементарен и минава през голям брой компликации и неясноти, с които Иванова признава, че надали би се справила без поддръжката на Станчева. Двете стартират да обмислят концепцията за биоразградимо фолио около професионалните си занимания – снимка, графичен дизайн и предпечат.

„ Фактът, че в нашата активност има доста пластмаса, която подкрепя замърсяването на околната среда просто по никакъв начин не ни харесваше и по тази причина започнахме да търсим други възможности “, споделя Иванова пред Свободна Европа.
 Борба с пластмасата. Как две дами сътвориха биоразградимо фолио  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Впоследствие двете се срещат с Ублеков, който е специализирал в биополимери и имплементирането им в промишлеността. LAM`ON е учредена през 2018 година, само че по-същественото бизнес развиване на компанията стартира след включването на Безуханова и Георгиев.

„ Преди това бяхме на по-лабораторно равнище и към момента не бяхме минали на индустриално. Пакетиращото фолио започнахме да го създаваме най-много от предходната година и поради обстановката с COVID-19. Защото знаем до каква безумна степен се усили използването на всевъзможни пластмасови опаковки “, продължава Анджела.

По думите ѝ двете с Гергана през цялото време са водени от устрема си да поддържат начинания, свързани с опазването на околната среда и таман тези техни убеждения им оказват помощ да развият бизнеса си от нула.

„ Успяхме да преодолеем компликациите, които срещнахме през тези три години точно, тъй като сме водени от концепцията, че можем да помогнем за елиминирането на един световен проблем. Въпросът е да направиш нужните крачки и да разбиеш стените. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР