Преди повече от два века често можело да се видят

...
Преди повече от два века често можело да се видят
Коментари Харесай

Екзекуция чрез линчи – най-мъчителната смъртна присъда, съществувала някога

Преди повече от два века постоянно можело да се видят обществени изтезания, като огромна част от тях целели да убият наказания допустимо най-бързо за разлика от изтезанието посредством линчи. Това е най-мъчителният метод, по който човек е можел да откри гибелта си.

Екзекуцията се е прилагала в Китай и съгласно историческите свидетелства е почнала през VII век, а прекъсната публично през 1905 година, откакто френският вестник Lе Monde разказва ефективно варварския метод, по който в Китай лишават живота на наказаните.

Линчи, което в превод значи бавното нарязване или гибелта на хилядите разреза, е бил най-бруталният и непосилен метод, по който убивали наказаните пандизчии.

При осъществяването му екзекуторът раздавал правораздаване и нарязвал на части наказания. Обреченият е завързван за пълен прът, след което режели части от неговата плът, започвайки от гърдите.

След гърдите, режели ръцете му, а най-после – и краката. Малцина били тези, които оставали живи, до момента в който екзекуторът стигнел до краката им. Винаги обаче отбелязвали по кое време човек губи схващане и по кое време умира, защото по това съдели какъв брой непослушен е той.

Но даже и да почине, екзекуторите продължавали да нарязват наказания, до момента в който не поберат задачите му остатъци в една кошница, както повелява линчи.

Имайки поради жестокостта на това смъртно наказване, то било отсъждано единствено за най-тежките закононарушения по това време в Китай – държавна измяна, ликвидиране на член от фамилията и ликвидиране на настойник.

Понякога екзекуторите съжалявали наказаните и правели нужното, с цел да ги убият по-бързо. По-богатите плащали авансово на палача, с цел да не изтезават техния непосредствен преди гибелта му.

А откакто става прочут в целия свят, методът е неразрешен със закон. За последната екзекуция посредством линчи се счита гибелта на Фу Чо Ли, който е наказан за убийството на своя стопанин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР