Преди повече от 70 хиляди години в пределите на Слънчевата

...
Преди повече от 70 хиляди години в пределите на Слънчевата
Коментари Харесай

В Слънчевата ни система е имало и втора звезда

Преди повече от 70 хиляди години в рамките на Слънчевата система е светила още една звезда с изключение на Слънцето. Това настояват астрофизиците от съветския институт Щернберг. Небесното тяло се е казвало Шолц и било едвам на 0.8 светлинни години от Земята.

Руските учени допускат, че масата на Шолц е била 0.07 от тази на Слънцето. Някогашното разположение на звездата също е известно на астрофизиците. Те настояват, че то е било в рамките на облака Оорт, който се намира сега на 1 светлинна година от нашата планета. Това е повече от четири пъти по-близо от дистанцията сред Слънцето и най-близката понастоящем звезда, която е Проксима Центавър.

Докато Слънцето е вид звезда от типа жълто джудже, Шолц е алено. Именувана е на учения, който я е видял пръв - Ралф-Дитер Шолц от Потсдамския астрофизичен институт в Германия. Светът научава за първи път за нейното битие едвам през 2013 година.

Шолц има необикновена композиция от характерности, споделят откривателите ѝ. Тя има доста постепенно тангенциално придвижване. Измерванията на радиални скорости, взети от учените от съветския институт Щернберг и сътрудници, демонстрират, че звездата се движи съвсем непосредствено от Слънчевата система.

Повечето звезди наоколо демонстрират доста по-голяма допирателна, споделя астрофизикът Витали Иванов, доцент по физика и астрономия в университета в Щернберг. Слабото тангенциално придвижване и близостта до нашата звезда сочи, че звездата най-вероятно в бъдеще ще преплете пътя си със Слънцето, прибавя още той.

В научните среди обаче към момента се спори дали Шолц се доближава към Слънчевата система или се раздалечава. За да се създаде подробна траектория на звездата, учените се нуждаят от данни както за тангенциалната скорост, по този начин и за радиалната скорост.

Червеното джудже все още се е отдалечило на 20 светлинни години от нашата планета и не може да бъде забелязано с просто око. Учените обаче допускат, че преди 70 000 години античните африканци са я виждали в небосвода.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР