Преди повече от 10 години най-голямата интернет компания в Китай

...
Преди повече от 10 години най-голямата интернет компания в Китай
Коментари Харесай

Кой е мистериозният случай с изчезналия интернет милиардер

Преди повече от 10 години най-голямата интернет компания в Китай не беше Alibaba или Tencent, а разработчикът на игри Shanda Interactive Entertainment Ltd.

Неин създател бе млад мъж на име Чен Тианкао, който стана милиардер на 30 години.

Чен се открояваше повече от създателя на Alibaba Джак Ма през по-голяма част от предишното десетилетие, по-късно изчезна. Той напусна Китай, скривайки се от публичното полезрение съвсем изцяло. Той смъкна своята компания, която бе листната на Nasdaq, от борсата през 2012 година

Чен най-сетне е подготвен още веднъж да приказва обществено. Той в този момент е на 44 година и живее в Сингапур, планирайки идващия си ход. В изявление за Bloomberg той споделя кое го е предиздвикало да се откаже от предходния си живот и да отстъпи пазара на Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd., чиито създатели сега са измежду най-богатите китайци.

Всичко стартира с под паника офанзиви, когато минава 30-годишна възраст, по-късно нещата ескалират, на фона на възходящия стрес от конкуренцията и държавните регулации. Той в последна сметка взема решение, че би трябвало да избави личното си здраве.

“Докато гледах залеза всяка вечер, си мислех, че в никакъв случай няма да се събудя,” споделя Чен.

Преживяното го кара да тръгне по нов път. Проблемите със личното му психическо здраве и неговата будистка религия го убеждават да стартира да се занимава с проучване на човешкия мозък.

Той е заделил 1 милиарда $ за това от персоналното си положение, което показателят на милиардерите на Bloomberg прави оценка на минимум 2.4 милиарда $. Сумата включва и 115-те млн. $, които Чен и неговата брачна половинка към този момент са дарили на Калифорнийския софтуерен институт за основаването на институт по невронаукa, който ще носи техните имена.

Останалите средства ще бъдат употребявани за директното финансиране на млади учени и за основаването на университет някъде в Съединени американски щати.

Чен е роден през 1973 година Завършва университета Фудан година предварително с тапия по стопанска система. Той се среща с бъдещата си брачна половинка Криси, до момента в който двамата работят в охранителна компания. Женят се шест месеца, откакто се срещат, а скоро по-късно напущат, с цел да основат Shanda през 1999 година

По това време доста китайски бизнесмени се надпреварват да основават интернет портали, директории на уеб страници, сходни на Yahoo!. Чен, който тогава е на 26 година, поема по личен път: Той основава компания за онлайн игри дружно с Криси, неговия по-малък брат и спестявания в размер на към 60 000 $.

Първият им огромен пробив идва със закупуването на правата за разпространяване на южнокорейската игра Legend of Mir II. Приходите скачат, което обезпечава на Shanda задоволително пари, с цел да стартира да създава лични игри, включително и World of Legend.

Докато манията по онлайн игрите, които младежите играят главно в интернет кафета, завладява Китай, облагите на компанията се удвояват в интервала 2002 – 2003 година Тя набира 152 млн. $ IPO на Nasdaq през май 2004 година

Животът на Shanda като обществена компания се оказва много натоварен. Цената на акциите скача през първата година, след което пада през втората, откакто капризните консуматори стартират да се насочват към други игри.

Чен диверсифицира, заявявайки, че желае да стане Disney на Китай, след което залага още веднъж на игрите, а цената на акциите още веднъж нараства. През 2009 година той отделя подразделението за игри Shanda Games Ltd. в IPO на стойност 1 милиарда $, което е най-голямото в Съединени американски щати през онази година.

Напрежението обаче си споделя думата. През 2004 година, по време на полет от Шанай до Пекин, Чен получава сериозна болежка в гърдите. Убеден, че е получил сърдечен удар, той отива в болничното заведение, откакто каца. Лекарите му споделят, че сърцето му е в идеално положение. Оказва се, че той е получил паническа офанзива.

Същия ден той седи самичък на скамейка в китайската столица и си мисли, че в никакъв случай повече няма да прави бизнес. След като обаче стартира да взема медикаменти и се възвръща, още веднъж се захваща за работа.

С повишаването на упоритостите му той уголемява активността на компанията към домашните занимания. Сключва партньорство с Intel Corp. и Microsoft Corp., като основава нов сет топ бокс, който разрешава на потребителите да влизат в интернет, да играят игри на Shanda, да купуват музика и филми.

Правителството обаче се опълчва на този модел. Властта няма предпочитание да предава контрола над телевизионните екрани на никой различен, съгласно Чен. Проектът пропада. Той твърди, че до момента не е могъл да разисква аргументите за неуспеха. “Минаха към 10 години,’’ споделя той.

Чен получава втори припадък през 2009 година Този път паническата офанзива е по-силна и трае по-дълго. Тогава той стига дъното в прочувствен проект.

“Когато лежиш, не можеш да седнеш. Когато седиш, не можеш да станеш. Не можеш да дишаш,” споделя Чен.

Първоначално отива в Сингапур, с цел да си почине. Докато гледал по какъв начин Tencent, Alibaba и Baidu Inc. запълват празнината, която той оставя, Чен възнамерява да се завърне. Неговата брачна половинка обаче е срещу, казвайки му, че вместо това пред него има разнообразни благоприятни условия.

Чен, който е будист по вяра, взема решение да промени курса вечно. Семейството се мести в Сингапур през 2010 година и стартира да се отдръпва от бизнеса.

През 2011 година те вършат предложение за свалянето на Shanda Interactive от борсата на стойност 2.3 милиарда $. Впоследствие продават каузи си в Shanda Games, а Чен напуща борда на шефовете.

В продължение на три години двойката обмисля с какво ново да се захване. В последна сметка се насочват към човешкия мозък.

Осъзнах, че “има нещо по-важно от самия теб, когато станах майка,” споделя Криси.

Не всичко е алтруизъм обаче. Семейство Чен вижда големи бизнес благоприятни условия в декодирането на човешкия мозък. Те към този момент са подкрепили израелския стартъп ElMindA Ltd., който създава принадлежности за засичане на ранните етапи на мозъчните болести.

Базираната в Сингапур Shanda Group е вложила в над 100 софтуерни инициативи в Китай и по света. Виртуалната действителност е една от технологиите, частично поради опцията за свързването й с невронауката.

Чен е употребявал активите си, с цел да влага в доста повече неща отвън проучването на мозъка. Той е най-големият акционер в LendingClub Corp. и в щатската верига лечебни заведения Community Health Systems Inc. Той също по този начин има огромни дялове в Legg Mason Inc. и KKR & Co. Чен дори е купил над 700 000 акра гори в Съединени американски щати и Канада.

Влиянието на Чен в Китай не е затихнало. Няколко от най-доверените му чиновници след това реализираха съществени триумфи. Сред тях е и Даниел Жанг, някогашният финансов шеф на Shanda, който в този момент е основен изпълнителен шеф на Alibabа.

Бивши чиновници на Shanda се събират всяка година, само че създателят на компанията в никакъв случай не участва. Тази година обаче Чен изненада присъстващите 1 700 души в Шанхай на 30 юли с 10-минутно видео. Много от тях даже вършат фотоси на индивида, който не са виждали от близо 10 години.

В офиса си в Сингапур Чен споделя, че не съжалява за решенията, които е взел. Той приветства Alibaba и Tencent за това, че “са се справили доста добре,’’ и твърди, че е признателен за паузата, която е направил в живота си. Той е подготвен да продължи напред и да остави предходния си живот зад тила си.

“Гледам го и си мисля, че бе интелигентен млад мъж,” споделя Чен. “Трябва обаче да оставя оня Тианкао там, където беше и да продължа напред.’’
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР